APLIKACIJA RAZOTKRILA MAFIJU: Uhapšene stotine kriminalaca iz 18 zemalja

D. D. S.

08. 06. 2021. u 15:31

KRIMINALCI iz 18 zemalja su uhapšeni jer su koristili aplikaciju ANOM koju je pokrenuo FBI i preko koje su praćene njihove poruke. U akciji koja je trajala tri godine širom sveta uhapšeno je stotine kriminalaca, članovi bandi, australijske mafije, azijskih klanova i ozbiljnih organizovanih kriminalnih grupa, saopštile su bezbednosne agencije. Zaplenjeni su droga, oružje i velike količine novca u gotovini.

АПЛИКАЦИЈА РАЗОТКРИЛА МАФИЈУ: Ухапшене стотине криминалаца из 18 земаља

foto: PUK

Operacija, kojom su rukovodili Australija i FBI, izvedena je, kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, tako što su među kriminalne grupe tajno distribuirali aplikaciju ANOM preko koje je policija pratila prepiske, a da kriminalci to nisu znali.

Hokan Ajak, šef narko kartela koji se nalazi u bekstvu, bio je ključna ličnost cele akcije, jer je nehotice preporučivao saradnicima da koriste aplikaciju koju je dobio od prikrivenih policijskih doušnika.

- Morate da poznajete kriminalca da dođete u posed takvih telefona. Ti uređaji ne zvone, niti mogu da prime imejl. Možete da komunicirate samo sa drugima na istoj platformi - objasnili su policajci. Inspektori su imali priliku da čitaju milione poruka čim se pošalju. - Jedino o čemu misle su droga, nasilje i kako da se obračunaju međusobno, kako da ubiju nevine ljude, to je čitava lepeza takvih stvari - rekao je načelnik australijske federalne policije Ris Keršo. Ova akcija je bila istorijska i po broju uključenih policajaca - 4.000 samo u Australiji. Oko 9.000 policajaca je ukupno radilo širom sveta. Tokom 2020. u Evropi je uhapšeno više od 800 ljudi koji su koristili takođe šifrovani način dopisivanja preko aplikacije EnkroČet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave