"RAT" ZBOG POZIVNICE: Ukrajinci uvređeni što nisu pozvani na NATO samit

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

02. 06. 2021. u 23:01

ODBIJANjE rukovodstva NATO da pozove na svoj samit 14. juna predstavnike Ukrajine i Gruzije izazvalo je žestoke polemike među vodećim političarima u Kijevu.

РАТ ЗБОГ ПОЗИВНИЦЕ: Украјинци увређени што нису позвани на НАТО самит

Foto Arhiva

Bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko napao je sadašnjeg Vladimira Zelenskog optužujući ga da je on kriv što u Kijev nije stigla pozivnica jer nije bio dovoljno aktivan.

Za ukrajinske političare je posebno važno to što će na pomenutom samitu prisustvovati i američki predsednik Džozef Bajden.

Porošenko očigledno misli da bi uporniji predsednik mogao da natera rukovodstvo NATO da pozove predsednika Ukrajine kao partnera. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je bio jasan kad je objasnio da su u Brisel 14. juna pozvani samo saveznici, a ne i partneri, među kojima su Ukrajina i Gruzija. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova sa ironijom je prokomentarisala to nezadovoljstvo u Kijevu. Ona kaže da je odluka rukovodstva u Briselu slična onome kad roditelji teraju decu da budu kod kuće i rešavaju domaće zadatke.

Bivši predsednik Ukrajine Porošenko misli da bi prisustvo u Briselu bila prilika da se predsednik Ukrajine požali Džozefu Bajdenu na to što moćne evropske zemlje nedovoljno podržavaju Ukrajinu koja je "glavni zaštitnik Evrope od agresivne Rusije".

U jednome se Porošenko i Zelenski ne razlikuju - misle da zapadna Evropa više verbalno nego stvarno podržava Kijev. Pogotovo su ljuti na Nemačku koja ne želi da im isporučuje traženo oružje.

A bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Vladimir Klimkin javno je izrazio žaljenje što je više od polovine građana njegove zemlje protiv ulaska u NATO. Za njega je šokantno to što se 13 odsto građana Ukrajine izjašnjava kao pristalice Rusije. Klimkin izvlači zaključak da je to razlog što se Amerika i EU skeptički odnose prema ulasku Ukrajine u NATO.

SPISAK RUSKIH GREHOVA

NA video-konferenciji ministara zemalja NATO je iznet celi spisak primedaba Rusiji. Česi su najavili da će tražiti od Moskve naknadu štete za diverziju na skladištu oružja 2014. Britanski ministar Dominik Rab je zamerio Rusima što se njihova vojska približava granici Ukrajine. Moskvi se u greh stavlja i podrška Aleksandru Lukašenku, kao i proterivanje diplomata. Rab je izgleda zaboravio ko je prvi počeo sa proterivanjem i da je Moskva samo adekvatno odgovarala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSTIGNUG DOGOVOR: Jermenija pristala da vrati Azerbejdžanu četiri sela u pograničnoj oblasti