BIVŠI KOMANDANT AL KAIDE POTVRDIO: DŽulani se sastao sa predstavnikom britanske obaveštajne službe MI6

Novosti onlajn

02. 06. 2021. u 17:56

BIVŠI komandant Hajat Tahrir al-Šama (HTS) povezanog sa Al-Kaidom potvrdio je da se vođa grupe Abu Mohamad al-Džulani sastao sa Džonatanom Pauelom, predstavnikom britanske tajne obaveštajne službe MI6.

БИВШИ КОМАНДАНТ АЛ КАИДЕ ПОТВРДИО: Џулани се састао са представником британске обавештајне службе МИ6

Depositphotos

Ruska novinska agencija TASS otkrila je da se održao sastanak u izveštaju od 31. maja. Agencija se pozvala na diplomatski izvor u Moskvi. Dan kasnije, bivši komandant HTS-a Saleh al-Hamvi, poznat kao "As al-Sera fi al-Šam", potvrdio je TASS-ov izveštaj u postu na svom kanalu Telegram.

Komandant je bio među prvim osnivačima fronta al-Nusra, zajedno sa al-Džulanijem, koji je kasnije preimenovao grupu u HTS. Al-Hamvija je 2015. godine iz grupe izbacio al-Džulani. Ipak, održavao je kontakt sa mnogim visokim zvaničnicima grupe.

Prema rečima al-Hamvija, sastanak je održan pre četiri godine. Komandant HTS-a poznat kao Husam al-Šafi, "Abu Aša", organizovao je sastanak.

- Ruska vest potvrđuje, a britanska vlada ne daje komentare, što je priznanje - rekao je al-Hamvi za Telegram.

- Otkrio sam sastanak pre četiri godine.

Sastanak je, kako se izveštava, imao za cilj uspostavljanje kontakta sa međunarodnim terorističkim grupama aktivnim u Siriji. Tokom sastanka, Pauel je predložio da al-Džulani treba da izgradi blisku saradnju sa evropskim zemljama i SAD-om.

Pauel je takođe preporučio da al-Džulani da intervju američkom izveštaču. Danas je HTS, kog podržava Turska, faktički vladar severozapadne sirijske regije Idlib. SAD navodno traže Al-Džulanija. Ipak, pokušaji zaštite njega i njegove grupe uzimaju maha na Zapadu.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024