BAJDEN SE IGRA POLITIKE? Kina - U istrazi porekla pandemije SAD ne brinu o istini

Tanjug

27. 05. 2021. u 12:46

KINA je danas optužila administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da se igra politike i odriče se odgovornosti, kada poziva na ponovnu istragu porekla pandemije koronavirusa u Kini.

БАЈДЕН СЕ ИГРА ПОЛИТИКЕ? Кина - У истрази порекла пандемије САД не брину о истини

Foto Tanjug/AP

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen poručio je da je naredba Bajdena američkim obaveštajnim službama da udvostruče napore u istrazi porekla pandemije, koja bi mogla da vodi do kineskih laboratorija, pokazala da SAD ne brinu o činjenicama i istini, niti su zainteresovane za ozbiljnu naučnu istragu porekla virusa, prenosi AP.

Džao je rekao da SAD moraju da otvore za istrage svoje biološke laboratorije, uključujući i vojnu bazu "Fort Ditrik" i da urade isto što i Kina i odmah započnu da sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom na istraživanju porekla virusa koje je zasnovano na naučnim osnovama.

Kineska ambasada u Vašingtonu juče je u izjavi na svojoj internet stranici poručila da su "neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice“.

Ambasada je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovid-19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta.

Kineski "Global Tajms" preneo je kasno u sredu da u daljoj istrazi teorije "curenja" virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte.

Predsednik Bajden zatražio je u sredu od američkih obaveštajnih agencija da "udvostruče napore" u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu KOVID-19, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhan.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 "procureo" iz laboratorije, napominjući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina