OSUĐEN MILAREM BERBIĆ: Tri godine robije za teroristu

V. Mitrić

19. 05. 2021. u 18:26

SUD Bosne i Hercegovine je Milarema Berbića oglasio krivim da je počinio krivično delo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i osudio ga na trogodišnju robiju.

ОСУЂЕН МИЛАРЕМ БЕРБИЋ: Три године робије за терористу

Foto S. Mišljenović

Optuženi Milarem Berbić kriv je što je dana 29.avgusta 2014. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao u Istanbul, Republika Turska, radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH.

Ova strana paravojna formacija, koja se borila protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije radi rušenja sirijskog državnog poretka i koja je delovala u sklopu terorističke organizacije ISIL, odnosno Islamske države na području Sirije i Iraka, odlukom Saveta bezbednosti OUN od 30. maja 2013. godine proglašena je terorističkom organizacijom.

Optuženi je zatim, na neutvrđen način, prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju, nakon čega se pridružio i postao pripadnik paravojne formacije nepoznatog naziva, kojom je rukovodio Goran Pavlović, a koja je delovala u sklopu ISIL. Početkom 2019. godine optuženog su zarobike kurdske snage nakon čega je 19.decembra 2019.godine iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Sud je istovremeno doneo i rešenje kojim je optuženom produžen pritvora, nakon izricanja presude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri