SKANDALOZNA IZJAVA BUGARSKOG POLITIČARA: Poslanik VMRO BND poručio Beogradu - "Mržnja prema nama vam neće pomoći da uđete u EU"

Novosti online

12. 05. 2021. u 18:18

SRBIJA mora da shvati da "boljševičke tehnike i maniri" ne prolaze u EU i da je pristupanje Uniji moguće, tek nakon što prekine sa jezikom mržnje prema drugim državama, izjavio bugarski poslanik u Evropskom parlamentu iz partije VMRO BND Angel DŽambazki.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА БУГАРСКОГ ПОЛИТИЧАРА: Посланик ВМРО БНД поручио Београду - Мржња према нама вам неће помоћи да уђете у ЕУ

Foto Arhiva

Političar je izjavio da se obratio Evropskoj komisiji nakon što je srpski politikolog Dragan Simeunović optužio Bugare za zločine u prošlosti, za nasilnu bugarizaciju i teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

- Bugari su poznati po zverstvima koje su izvodili gde god su stigli. Nemci su samo ubijali, dok su Bugari maltretirali svoje žrtve. Oni su imali i odrede za silovanja - izjavio je politikolog u februaru.

- Zbog svih ovih nedopustivih, ružnih i neistinitih manipulacija obratio sam se EK. Obratio sam se Komisiji sa pitanjem, da li će ona zatražiti objašnjenje od Srbije zašto pokušava da demonizuje Bugarsku i destabilizuje region uz pomoć ovakvih izjava i sugestija? - napisao je DŽambazki na fejsbuku.

 

❗️Srъbski politici i obщestvenici prodъlžavat da nasaždat omraza kъm Bъlgariя. V intervю s prof. Dragan Simeunovič,...

Posted by Angel Džambazki on Sreda, 12. maj 2021.

Kao odgovor, Evropska komisija je saopštila da politički lideri na Balkanu treba da pokažu primer stvaranja atmosfere uzajamnog poverenja, održavanja dobrosusedskih odnosa, regionalne saradnje, principa i vrednosti koje promoviše EU. Prema rečima DŽambaskija, Srbija u skladu sa poglavljem 23 treba da poštuje prava nacionalnih manjina.

- Ovo poglavlje predviđa da Srbija preduzima mere, usmerene na povećanje nivoa tolerancije među građanima, između ostalog uz pomoć obrazovanja i podizanja svesti o tome kako se treba boriti protiv zločina iz mržnje i osigurati da se takvi slučajevi efikasno istraže. Komisija nastavlja da to prati i izveštava o razvoju situacije u ovoj sferi, kao i da učestvuje u dijalogu sa srpskim organima - navodi se u saopštenju EK.

- Nadam se da će vlasti u Srbiji razmisliti o ovome i promeniti sviju politiku prema Bugarskoj - zaključio je DŽambaski.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

milutin popovic

14.05.2021. 07:52

Mislim da Srbija od sad pa nadalje mora da preuzme histeriodni nacin optuzivanja za genocid, ponavljajuci i uopucivajuci ga u svakoj prilici bez prestanka-Angloamerikancima , Eu mafiji i bivsim drzavicama koje su stvorene srpskom krvlju u okvirima dve bivse Jugoslavije kao i domacim izdajnicima i placenicima,Realna istina da je najveci genocid i to klasicni,po svim parametrima medjunarodnog prava sproveden upravo nad Srbima od pocetka Euro americkog i engleskog bombardovanmja nasih teritorija gde zive Srbi, URANIJUMSKIM BOMBAMA I BEZ podrske Saveta bezbednosti UN..HVALA ZAPADNOM SVETU KOJI JE UCESTRVOVAO U TIM ZLOCINIMA STO SU NAM PRUZILI PRILIKU DA SADA UPRAVO MI HORSKI I ISTINITO PLEDIRAMO DA JE NAD NAMA IZVRSEN I JOS SE IZVODI KLASICNI RATNI ZLOCIN GENOCIDA.ko je [poceo rat, ko je vrsio permanentne zlocine prvensrveno nad pravoslavnim sveto i zasto- pitanje je na koje jos cekamo odgovor.