HRVATI USKORO KUPUJU NOVE AVIONE: U igri su dva tipa letelica, moguće je iznenađenje

Novosti online

02. 05. 2021. u 22:30

HRVATSKA će u narednih mesec dana doneti odluku o nabavci novog borbenog aviona, rekao je ministar odbrane te zemlje Mario Banožić.

ХРВАТИ УСКОРО КУПУЈУ НОВЕ АВИОНЕ: У игри су два типа летелица, могуће је изненађење

Foto: Depositphotos

U igri su bar dva modela, nov američki F-16 i malo korišćen francuski „rafal“, a ni švedski „gripen“ nije potpuno eliminisan.

- Siguran sam da ćemo odluku doneti u prvoj polovini godine, a to je u idućih mesec dana - rekao je ministar Mario Banožić, prenosi hrvatski „Poslovni dnevnik“.

Kako nezvanično navodi ovaj medij, odluka o novom lovcu biće objavljena na dan oružanih snaga, 28. maja, neposredno pred Dan državnosti Hrvatske 30. maja.

- Ono što je politički možda i važnije, to je pred drugi krug lokalnih izbora za načelnike, gradonačelnike i župane u nedelju 30. maja, a što bi, barem tako očekuju u vladi, trebalo da bude pozitivan šok koji bi terao vodu na vodenicu njihovim kandidatima. Nagađa se da bi pobednički avion mogao učestvovati i na obeležavanju ova dva praznika, kao što je bio slučaj pre koju godinu i s izraelskim „Barakom“ koji je leteo povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti na obeležavanju godišnjice „Oluje“ iznad Knina - navodi „Poslovni dnevnik“.

Za kog se ponuđača vlada premijera Andreja Plenkovića odlučila, i dalje je strogo poverljiva tajna.

- Nakon dugotrajnog konkursa, u finalu su ostali novi američki F-16 blok 70/72 i malo korišćeni francuski „rafal“. Proteklih meseci se moglo čuti da ni švedski „gripen“ nije potpuno ispao iz igre. Finansijski, operativni i ekonomski detalji obe finalne ponude su nepoznati. Neslužbene informacije su govorile da je francuska ponuda na nivou od oko milijardu evra, a američka oko 1,6-1,8 milijardi evra. Ali, onda se nedavno pojavila nezvanična vest da su Amerikanci svoju ponudu spustili i prilagodili onoj francuskoj na nivoi od oko milijardu evra – verovatno uz smanjenje prvobitnog borbenog i operativnog paketa.

Ovaj medij pokušao je da neke detalje navodne povoljnije ponude SAD sazna i od američke ambasade, koja im je, međutim, odgovorila diplomatski, bez potvrde i demantija takvih navoda.

- Sjedinjene Države podržavaju hrvatsku akviziciju borbenih aviona koji su interoperabilni s NATO-om i predani su pomaganju Hrvatskoj u ispunjavanju zahteva vojne sposobnosti. Rasprave o cenama i rokovima za prodaju vojne opreme u inostranstvu su isključivo komunikacija između vlade. F-16 je referentni NATO lovac u Evropi, gde ih danas leti na stotine. Ulaganje u nove F-16 nudi Hrvatskoj najbolju vrednost, sposobnost i dugoročno bezbednosno partnerstvo na svetu - odgovorili su iz američke ambasade u Zagrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta