RAMA PROGLASIO POBEDU: Ovo su preliminarni rezultati izbora u Albaniji

Tanjug

28. 04. 2021. u 00:10

PREMA preliminarnim rezultatima, Edi Rama je na albanskim parlamentarnim izborima odneo pobedu, njegova vladajuća Socijalistička partija (PS) na putu da zadrži većinu, a on treći mandat.

РАМА ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ: Ово су прелиминарни резултати избора у Албанији

Foto: Tanjug AP

Na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 95 odsto glasačkih mesta, Socijalistička partija osvojila je 49 odsto glasova, što je za 10 odsto bolje od opozicione Demokratske stranke (PD) udružene sa još desetak partija, prenosi Juronjuz Albanija.

Prema projekcijama Centralne izborne komisije (CEC) Socijalistička partija će imati 74 od 140 mesta u parlamentu, odnosno apsolutnu većinu, što omogućuje Ediju Rami da bude prvi predsednik vlade koji je osvojio treći mandat.

On je proglasio "najlepšu pobedu" na parlamentarnim izborima i pozvao pristalice da se okupe večeras kako bi na Trgu Skenderbeg proslavili uspeh.

Oko 3,6 miliona glasača, 2,8 miliona građana Albanije i 800.000 Albanaca iz inostranstva, biralo je u nedelju 140 poslanika, koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu, a izlaznost je procenjena na manje od 48 odsto, što je nešto više nego pre četiri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)