PRAVOSUĐE BiH PALO NA ISPITU BAŠ U BRODU: Brod grad stradanja i masovnih grobnica

Vid Blagojević

27. 04. 2021. u 13:49

U PROTEKLOM odbrambeno otadžbinskom ratu Brod je bio grad logor u kome je bilo zatočeno preko dubve hiljade civila.

ПРAВOСУЂE БиХ ПAЛO НA ИСПИTУ БAШ У БРOДУ: Брoд грaд стрaдaњa и мaсoвних грoбницa

V. Blagojević

Rat u BiH je počeo iz Broda, napadom Hrvatske vojske na Srbe civile druge države. Nakon sedmomesčnr borbe Brod je oslobođen uz velike žrtve. Masovne grobnice su bile na svakom delu opštine. Pre 28. godina 26 aprila otvorena je najveća masovna grobnica u Brodu. U njoj je bilo sahranjeno 88 civila od kojih je do danas identfikovano samo 44. Danas su članovi porodice stradalih, prestavnici Boračke organizacije i opštine Bord odali dužnu poštu stradalim i položili cveće na spomen obeležje na gradskom groblju.

Porodice stradalih i 29 godina od tada osećaju isti bol i kako kažu što teško im je što niko nije odgovarao za te zločine. Miroslav Dujanić je spaljen i sećanje na to kod majke Stane je teško.

V. Blagojević

- Došla sam do novina iz Slavonskog Broda gde ima slika zapaljenog mladića. Oni su napisali „vidite šta rade četnici“ a na slici je bio moj Miroslav. Više ne mogu živeti ja sam olupina od čoveka već 29 godina. Svo to vreme patim - jedva prozbori kroz suze majka Stana dok drhtavim rukama pali sveću za svoga Miroslava.

Milena Jugović je u grobnici našla supruga Nedeljka i sina Dragana. Identifikovala ih je po odeći koju su imali na sebi.

- Bili su bačeni u limenim sanducima ovde u rupu. Volela bih da dragi Bog kazni zločince mada je posle 29 godina i kasno. Ipak da mi je doživeti da se vidim oči u oči sa onim ko je ubio moga sina Dragana i muža Nedeljka.- kaže Milena.

Najveća masovna grobnica u Brodu eshumirana je od 26 aprila do 15 maja 1993 godine.

V. Blagojević

- Ukupno je bilo 5 većih masovnih grobnica od kojih je ova najveća. Bilo je i 25 pojedinačnih iskopavanja u Brodu. Dio pojedinačnih iskopavanja vršen je i u Slavonskom Brodu.Tako da je eshumirano oko 150 nedužno stradalih civilia sa prostoru opštine Broda- kaže Radoslav Kokić predsednik Skupštine boračke organizacije Broda

Zoran Vidić načelnik opštine Broda opominje da je obaveza svih nas da zločini izvršeni nad Srbima nikada ne budu zaboravljeni i da naša deca nauče šta se dešavalo, kako se to nikada ne bi ponovilo.

- Kad je u pitanju istraživanje ovih zločina i presuđivanje zločina nad Srbima pravosuđe BiH je palo na ispitu definitivno. Posle skoro 30 godina, i da se desi neka presuda, pitanje je da li bi to bilo zadovoljenje pravde obzirom da je toliko godina prošlo -konstatuje Vidić.

V. Blagojević

Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču na mjestu njaveće masovne grobnice u martu 2000 godine. U toku su aktivnosti da se izgradi adekvatno spomen obilježje koje eć simblizovati stradanja Srba u Borda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna