PROFESOR VREĐAO UČENIKE U HRVATSKOJ: "Budalo, ne tu stranicu" - Država će platiti 7.500 evra

Novosti onlajn

24. 04. 2021. u 16:01

ZAHVALJUJUĆI upornom ocu policajcu, učitelji više neće smeti ni u "pedagoške svrhe" vređati učenike.

ПРОФЕСОР ВРЕЂАО УЧЕНИКЕ У ХРВАТСКОЈ: Будало, не ту страницу - Држава ће платити 7.500 евра

Foto: I. Mitić

Moraće s poštovanjem da se odnose prema njihovu dignitetu i moralnom integritetu, vodeći računa posebno o osetljivijima, piše u subotu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da se mora promeniti pristup učiteljskom nasilju nad učenicima i u škole treba uvesti učinkovite mehanizme zaštite učenika od učitelja.

Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora da plati 7.500 evra i još 650 evra za troškove postupka.

Učenik je bio u grupi koja je zakasnila na čas pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: "Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar".

Nakon prijave, u razredu je rekao:

- Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me je zvao jer sam uvredio neke učenike. Ne znate vi šta su uvrede, ali videćete.

Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: - Budalo, ne tu stranicu. Nisam hteo da te uvredim, jer znam da ćeš zvati tatu - navodi dnevnik.

Učenik je prošao psihološki tretman, dijagnostikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj.

Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi.

Bila je reč o dobrom učeniku iz funkcionalne porodice. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike, tako da učenik nije uspeo da upiše željeni fakultet, navedeno je u zahtevu ESLJP-u.

Otac se obratio školi, ali i prvobraniteljki za decu, inspektoratu, policiji i Državnom tužilaštvu. Obavestio je i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj prosledilo Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Agencija je preporučila da škola i otac razgovorom reše problem. Direktor je nakon sastanka s ocem obavestio Agenciju i prvobraniteljlu za decu da je sukob rešen.

Ali, u povodu kaznene prijave, neki su učenici rekli da profesor zna da koristi neprimerene i uvredljive izraze, posebno prema lošijima iz matematike.

ESLJP je utvrdio i da hrvatske vlasti moraju da uspostave odgovarajuće mere kako bi "nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema deci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama".

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)