NON-PEJPER O PAHORU DIPLOMATSKI KIKS BIH: Šef slovenačke diplomatije - Radi se o manipulaciji

Tanjug

14. 04. 2021. u 17:36

ŠEF slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je danas tvrdnje o navodnom non-pejperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji dostavio premijer Janez Janša, istakavši da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika.

НОН-ПЕЈПЕР О ПАХОРУ ДИПЛОМАТСКИ КИКС БИХ: Шеф словеначке дипломатије - Ради се о манипулацији

FOTO: Printskrin / Jutjub

Logar je rekao da su se te špekulacije mogle odnostiti na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH.

Ministar je to rekao na parlamentarnom odboru za spoljnu politiku, koji je o tom pitanju hitno zatražila opozicija.

O tom dokumentu, rekao je, kao nezvaničnom raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U tom dokumentu je, dodao je, navedene države zauzele stav da BiH dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove.

Rekao je da ne vidi šta tu nije u redu.

- Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i ''pucati'' širom naokolo kako bi neko ipak ''pao''? - upitao je Logar, koji je inače član Janšinog SDS.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom posete Sarajevu, dao slovenački predsednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

- Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima - kazao je i upozorio:

- Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks.

S tim u vezi je rekao i da je zato pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-pejpera na razgovor pozove ambasadorku Slovenije Zoricu Bukinac, jer je, smatra, trebalo da bude obrnuto - morala je da reaguje Slovenija.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedanjem Savetom EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju celog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KIR SRBIN

14.04.2021. 18:08

Вук длаку мења, али ћуд,.. Ааа, да то су нам сада "пријатељи". На глупостима које су направили и изговорили наши политичари у последњих двадесет година могао би и Радоје Домановић да заплаче. ни он се неби сети свих будалаштина и лупетања које су они изговорили или урадили да би се спријатељили са змијама.