NEĆE BITI RATA ZA RS, ČEKAMO MIRAN RAZLAZ: U Sarajevu stvaraju veštačku atmosferu straha od izbijanja sukoba ukoliko dođe do raspada BiH

S. Mišljenović - S. Rovčanin Tomković

14. 04. 2021. u 09:00

RAZGOVORI o mirnom razlazu entiteta često su dosad vođeni. Njih je sve više. Nikada neću dozvoliti da Srbi ratuju, pa ni za samostalnost Republike Srpske. Čekaćemo trenutak da se mirno raziđemo.

НЕЋЕ БИТИ РАТА ЗА РС, ЧЕКАМО МИРАН РАЗЛАЗ: У Сарајеву стварају вештачку атмосферу страха од избијања сукоба уколико дође до распада БиХ

Arhiva

Ovo je u utorak poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a povodom navoda da je slovenački predsednik Borut Pahor na ranijem sastanku sa članovima Predsedništva rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i upitao da li je moguć miran razlaz.

Tada su Željko Komšić i Šefik Džaferović, predstavnici Hrvata i Bošnjaka, rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je Dodik tvrdio da jeste.

- U Bosni i Hercegovini nikome nije do rata. Čiji je general Komšić da bi ratovao? Koga on uopšte predstavlja? Bilo je krajnje nekorektno pozivati se na imena kada je takvih razgovora bilo i ranije. Komšić je hteo da obeshrabri sve one koji pominju tu mogućnost i pošalje poruku - samo kaži i mi ćemo te napasti. On i Džaferović su hteli da u javni prostor ubace rat. Ko da ratuje? U BiH postoji samo vojno krilo SDA, ali je njihov uticaj minoran - rekao je Dodik na konferenciji za novinare. - Kakav bi odgovor bio da kao realni predstavnik Hrvata u Predsedništvu sedi Dragan Čović. Koliko je to sve besmisleno, da Komšić koji nikoga ne predstavlja, govori u ime hrvatskog naroda.

Kako je poručio, vreme će iskoristiti da sačeka da dođe do toga da se "mirno raziđemo":

- Možemo da budemo državna zajednica, ali to opet zahteva dogovor. Treba sesti, razgraničiti se, stvoriti tri države demilitarizovane, zabraniti da ratuju, otvoriti granice.

Na pitanje novinara da li treba da raditi na jačanju BiH na čemu insistiraju Bošnjaci, i tako živeti zajedno, srpski član Predsedništva je poručio:

- Pa mi nismo okupljeni ni oko iste fudbalske reprezentacije. Morate da pokažete interesovanje za druge zajednice, a ne da idem na posao Ulicom Zelenih beretki, da se škole zovu po fašistima i da kače tablu da smo agresori.

On nije želeo da govori o tome ko je još pričao o raspadu BiH, već je objasnio da se to dešava na marginama raznih događaja i da će reći kada se to uvrsti u zvanični dnevni red.

Portparol EU Peter Stano rekao je u utorak da je stav EU o eventualnim promenama granica na Zapadnom Balkanu jasan - ne treba ih menjati:

- Treba da se radi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika evrointegracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rešavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe EU.

"Ulje na vatru" bila je i informacija u medijima da je slovenački premijer Janez Janša navodno poslao "non pejper" o dovršavanju raspada Jugoslavije predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mišelu. Spekulisalo se da ovaj dokument podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje "velike Srbije", "velike Albanije", kao i "komadanje BiH" i to od 1. jula kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.

I pored toga što je Janša demantovao ove navode, evroparlamentarka Tanja Fajon pozvala ga je da objasni šta se nalazi u tom dopisu. Ona ga je kritikovala, rekavši da bi "neodgovorno ponašanje moglo dovesti do novog rata na Balkanu".

- I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH koje upozoravaju na to da premijer Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske predlogom za mirni raspad BiH. Ako je izveštavanje medija i izjave diplomata u regiji istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju - napisala je Fajonova na "Tviteru".

Inače, iz Pahorovog kabineta stiglo je objašnjenje da je on "zagovornik teritorijalnog integriteta BiH, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava", ali i potvrda da je postavio pitanje o mirnom razlazu u BiH. A tvrdi da je to uradio iz - zabrinutosti.

JOVANOVIĆ: ZAMORILI SE I TVORCI

BIVŠI šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da ne zna li je Pahor sam predložio razlaz u BiH ili mu je neko šapnuo sa strane:

- Ideja je došla iz Slovenije, koja je svojevremeno bila zagovornik mirnog razlaza SFRJ. Izgleda da je BiH takva kakva je, počela već da postaje zamor i za one koji su je stvarali, a to su pre svega SAD i EU. Ne zaboravimo da je pre oko godinu-dve, pa i ranije, u američkoj javnosti bila lansirana ideja o mogućnosti stvaranja nacionalnih država na Balkanu. Multietničnost izgleda ne prolazi, ne hvata korene i možda bi trebalo razmisliti i o mogućnosti stvaranja nacionalnih država. To znači da bi u tom slučaju došlo do zaokruživanja Hrvatske i Srbije, a verovatno bi Kosovo ušlo u sastav Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati