DONIRANI ORGANI MUČENOG DETETA: Hrvatska u šoku posle smrti dvoipogodišnje devojčice koju je ubila majka

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

05. 04. 2021. u 23:13

SMRT devojčice iz Nove Gradiške koju je do smrti batinala vlastita majka šokirala je Hrvatsku, gde se svi slažu da je zakazao sistem, kao i mnogo puta do sada.

ДОНИРАНИ ОРГАНИ МУЧЕНОГ ДЕТЕТА: Хрватска у шоку после смрти двоипогодишње девојчице коју је убила мајка

Foto Fejsbuk

Na katolički Uskrs devojčica je preminula od teških povreda glave zadobijenih od udaraca majke.

Pošto je devojčica preminula, Goran Roić, direktor zagrebačke Klaićeve bolnice u Zagrebu, gde je dete preneto iz Nove Gradiške, novinarima je rekao da je priroda zadobijenih povreda bila preteška. Njeni organi biće donirani.

- Kad je već takva situacija, ti organi će u nekim kriterijumima spasti neke druge živote - rekao je Roić.

Pocedura doniranja organa bila je uspešna. Roić je rekao da, s obzirom na to da je Hrvatska članica "Eurotransplanta", organi idu u Austriju i Mađarsku.

RODITELjI U PRITVORU

RODITELjIMA devojčice određen je jednomesečni pritvor. Majka (24) je prvookrivljena i preti joj kazna zatvora od tri do 15 godina. Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje sve četvoro dece i preti mu kazna do osam godina zatvora.

Devojčica, koja je imala samo dve i po godine vraćena je biološkim roditeljima iz porodice koja je prihvatila. Ali, otac i majka, uprkos tome što su bili u sistemu socijalne zaštite, maltretirali su je, tukli i zanemarivali i ostalu decu koju su u međuvremenu dobili.

U Hrvatskoj se svi pitaju kako se nešto takvo moglo dogoditi, a da socijalni radnici ne reaguju, uprkos tome što je baka upozoravala na porodično nasilje. Stručnjaci tvrde da je sistem socijalne zaštite u Hrvatskoj zapušten, da su socijalni radnici preopterećeni, jer je čak 50 odsto više dece u domovima i pod monitoringom u odnosu na ranije godine.

Dok hrvatska javnost traži reformu sistema socijalne zaštite, podseća se na nedavni slučaj kada je otac u Puli bacio decu sa balkona, a mlada majka ubila svoje dete. No, i tada se tražila reforma socijalnog sistema, ali se ništa nije dogodilo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)