U DRUGI KRUG UPRKOS INCKU: Zakomplikovao se izbor prvog čoveka Mostara

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 02. 2021. u 09:51

MOSTAR je i dalje "grad slučaj" koji nema legalno izabranog gradonačelnika.

У ДРУГИ КРУГ УПРКОС ИНЦКУ: Закомпликовао се избор првог човека Мостара

Foto ohr.int

Iako su u decembru prošle godine održani prvi lokalni izbori nakon 12 godina, i dalje nije imenovan prvi čovek grada. Uz teške dogovore formirani su skupština i klubovi odbornika, ali zapelo je na izboru gradonačelnika. Za to su krivi OHR i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Naime, nakon što su nedavno svi izabrani odbornici grada Mostara, njih 31, odlučili da izbor gradonačelnika bude javan, a ne tajan, kako je propisano Statutom Grada, nakon održanog prvog kruga glasanja, ovo je zasmetalo poraženima iz prvog kruga BH bloku jer njihov kandidat Irma Baralija nije prošla u drugi krug. Ova koalicija se žalila Incku, on je žalbu uvažio i predložio da se ponište rezultati javnog glasanja i da se ponovi glasanje za gradonačelnika, ali ovoga puta - tajno!

GLASANjE Izbori u Mostaru održani posle 12 godina, Foto Nap

A onda je Incku stigao ekspresan odgovor iz Mostara. Predsednik Gradskog veća Ivan Zelenika (HDZ BiH) je rekao da je odlučeno da će danas biti nastavljena sednica i da će se pristupiti drugom krugu glasanja bez obzira na to što Incko traži poništavanje prvog kruga!

OPTUŽBE ISLAMSKE ZAJEDNICE

MEDžLIS Islamske zajednice Mostar uputio je pismo u kojem optužuje srpskog odbornika Velibora Milivojevića jer nije podržao kandidata BH bloka za gradonačelnika, već kandidata HDZ BiH, čime je podržao projekat podele grada i dominacije jednog nad drugim narodima.

Velibor Milivojević, predsednik Kluba Srba u Gradskom veću i zamenik predsednika Gradskog veća Mostar, kaže, za Novosti, da očekuje da Mostar ove sedmice konačno dobije gradonačelnika.

- Incko je bespotrebno zakomplikovao proces izbora. Svi smo bili za to da se javno održi izbor. Mislim da nema potrebe da se sada ponovo vraćamo unazad i sve ponavljamo - poručuje Milivojević.

Velibor Milivojević, Foto RTRS

On ističe da odbornici iz BH bloka neće blokirati dalji izbor gradonačelnika i da će doći na narednu sednicu Gradskog veća.

U drugi krug izbora su ušli Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar sa 11 glasova i Mario Kordić, HDZ BiH, koji je imao 14 glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)