REGION U ŠOKU: Posle smrti dečaka (11) od korone, infektolog otriva koliko se dece leči od postkovid sindroma

Novosti online

24. 01. 2021. u 14:41

NA klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu noćas je preminuo 11-godišnji dečak. Bio je zaražen korona virusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj deteta preminulog od postkovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

РЕГИОН У ШОКУ: После смрти дечака (11) од короне, инфектолог отрива колико се деце лечи од постковид синдрома

Foto TD. Milovanović

Nije tačno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je za portal HRT-a infektolog Goran Tešović, šef Zavoda za infektivne bolesti dece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Infektivna je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvoro dece je u Infektivnoj i leči se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u maju i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proleće u Italiji, te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- To je dijagnoza koja se traži pri primanju deteta i primenjuju se dijagnostički kriterijumi CDC i SZO. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da se završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana - ističe Tešović.

Povećani broj malih bolesnika se beleži od jeseni, pa tako i povećani broj multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), i to počevši od oktobra. Ovo dete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju