REGION U ŠOKU: Posle smrti dečaka (11) od korone, infektolog otriva koliko se dece leči od postkovid sindroma

Novosti online

24. 01. 2021. u 14:41

РЕГИОН У ШОКУ: После смрти дечака (11) од короне, инфектолог отрива колико се деце лечи од постковид синдрома

Foto TD. Milovanović

NA klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu noćas je preminuo 11-godišnji dečak. Bio je zaražen korona virusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj deteta preminulog od postkovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

Nije tačno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je za portal HRT-a infektolog Goran Tešović, šef Zavoda za infektivne bolesti dece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Infektivna je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvoro dece je u Infektivnoj i leči se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u maju i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proleće u Italiji, te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- To je dijagnoza koja se traži pri primanju deteta i primenjuju se dijagnostički kriterijumi CDC i SZO. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da se završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana - ističe Tešović.

Povećani broj malih bolesnika se beleži od jeseni, pa tako i povećani broj multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), i to počevši od oktobra. Ovo dete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ah

24.01.2021. 15:53

U Hrvatskoj je u bolnicu odvezena moja baka, zena od 90 god, koja ima astmu, bez i jednog simptoma korone. Zena ima 90 god, stara je i bolesna. Na zalost, znali smo da je lose. Bez testa, bez provere su je odmah stavili na infektivno odelenje, pod pretpostavkom da je korona, a i s obzirom na to da je stara, i da ce verovatno umreti, ne moraju mnogo da se trude i imaju izgovor kada umre. Zena je naravno nekoliko dana posle dobila koronu. Posle 10ak uzasnih dana, baka je bolje i oporavlja se. Ali da je njihova krivica sto je zakacila i koronu, na sve probleme koje ime, to je 100% tacno