MALA VEROVATNOĆA ZA NOVI ZEMLJOTRES U PETRINJI: Seizmolog otkriva kakva su predviđanja za Zagreb

Tanjug

03. 01. 2021. u 22:34

SEIZMOLOG Krešimir Kuk izjavio je večeras da je vrlo mala verovatnoća da bi na petrinjskom području mogao da se dogodi još jedan jak zemljotres, što, kako kaže, važi i za zagrebačko područje.

МАЛА ВЕРОВАТНОЋА ЗА НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У ПЕТРИЊИ: Сеизмолог открива каква су предвиђања за Загреб

Foto: Tanjug AP

On je za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasedi nisu direktno povezani u smislu da će pomeranje jednog direktno podstaći pomeranje drugog.

Objasnio je da se potresi na ovom području stalno događaju i da nema načina da se predvidi da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslediti neki jači potres, prenosi Hina.

Kaže da je za jak potres snage 6 stepeni potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gde se već dogodio potres maksimalne vrednosti koja je moguća na tom području.

- Za genersanje potresa tako velike jačine potrebno je vreme i ogromna energija. Mi imamo sad puno razloga da verujemo i velika je verovatnoća da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala verovatnoća da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jak potres. Isto važi i za zagrebačko područje- zaključio je Kuk.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024