"PRVO SAM POMISLIO: BOŽE NE OPET!" Prve reakcije Hrvata na zemljotres koji ih je jutros probudio - "Čuli smo strašan zvuk..."

Novosti onlajn

28. 12. 2020. u 08:40

JUTROS u 6.28 novi snažan potres zatresao je Hrvatsku. Jako se i dugo tresao i Zagreb, iako je epicentar bio kod Petrinje. Prema prvim procenama EMSC-a potres je bio snage 5,1 po Rihteru.

ПРВО САМ ПОМИСЛИО: БОЖЕ НЕ ОПЕТ! Прве реакције Хрвата на земљотрес који их је јутрос пробудио - Чули смо страшан звук...

Foto: Printscreen/Facebook/Index.hr

Ovaj portal prenosi prve utiske Hrvata na ovaj snažan zemljotres koji je većinu probudio iz sna.

- Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me - napisao je jedan stanovnik Ivanić-Grada na stranici EMSC.

Jedna Zagrepčanka, majka četvoro dece, zabrinula se za bezbednost mališana koje je podrhtavanje probudilo.

- Suprug i ja smo jako osetili potres, spavali smo i probudio nas je grozan zvuk i podrhtavanje, krevet nam se tresao i trajalo je par sekundi... Imamo četvoro dece, bliznakinje od 16 i po su se probudile i jako prepale, a dečaci (10 godina i godinu i 8 meseci) spavaju i nisu hvala Bogu ništa nisu osetili. Pišem vam iz Brezovice, Grad Zagreb - javila je ona.

Hrvate je ovo podsetilo na zemljotres iz marta.

- Jako je treslo u Koprivnici, skočila iz kreveta, ormari i lusteri drmali na najjače, 2 minuta PTSP - a opet - javlja ovaj čitalac Index-a.

Neki Zagrepčani ipak kažu da je ovaj potres bio drugačiji od onog u proleće ove godine.

- Javljam se iz Novog Zagreba, potres se osetio jako. Međutim bio je drugačiji nego onaj najjači u Zagrebu. Više je podrhtavalo nego treslo kao prošli put. Kao da se sada nameštala zemljina kora, a ne odvajala - kažu.

Hrvati kažu da su imali osećaj da potres nikako da stane, a tih nekoliko sekundi kao da je trajalo večno.

- Gornja Dubrava 6,27. Ljuljalo kao u čamcu dugim amplitudama i trajalo duže nego obično, kao nikad stati. Nove štete nema, samo stara više zeva - pišu Hrvati.

Kažu da se osetilo i u Varaždinu i Osjeku, a javljaju se i ljudi iz Bosne i Hercegovine koji kažu da se i kod njih zemljotres jako osetio.

- Pišem iz Cazina potres se jako osetio, sve po kući se zdrmalo, suđe padalo, mnogo jače nego prošli potres kad je bio u Zagrebu, sad treba tek videti koja je šteta nastala - kažu stanovnici Cazina.

A zemljotres se osetio i u Banjaluci.

- Iz sna me trglo poprilično jako ljuljanje, trajalo je je 4-5 sekundi. Pomislila sam da je zemljotres kod nas, toliko je jako ljuljanje bilo odmah sam ustala, jer kažu da se posle prvog, može očekivati i drugi udar. A onda sam na vestima videla da je epicentar bio u Zagrebu - kaže jedna stanovnica Banjaluke.

Potres se osetio i u Gradiški i Prijedoru.

"Bože, ne opet!"

Zagrebčani se i dalje sećaju straha od potresa iz marta, a imaju i osećaj da ovoj nesrećnoj godini nikad kraja.

- Strogi centar. Prvo sam pomislio:"Bože ne opet"... Kad je stalo. Pa dobro dokle više, kada će završiti ova godina... - piše jedan Zagrepčanin.

Zemljotres je probudio i stanovništvo Petrinje gde se i najviše osetio.

- Mi smo u Petrinji, osetili smo potres jako dobro, odmah smo se digli iz kreveta i pod prvi štok smo stali. Treslo se jako i stvari su padale sa zida i ima materijalne štete, ali ne previše - kažu.

Potres se osetio u Puli i Splitu. Građane Osijeka ovaj zemljotres je takođe podigao iz kreveta.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)