IMA SVEGA OSIM SRBA: Multietničnost na goraždanski način (FOTO)

R. Milović

19. 12. 2020. u 20:58

OD ratne 1992. godine, u Goraždu na Drini, svega ima osim Srba, a pred rat ih je bilo preko 30 procenata. Sa ulaznih vrata, predratne OŠ „Nikola Tesla“ skinuta je tabla, a nakačena Huseina Đoza, kapetana najsvirepije ustaške „Handžar divizije“u Drugom svetskom ratu, za šta je bio osuđen na pet godina zatvora.

ИМА СВЕГА ОСИМ СРБА: Мултиетничност на гораждански начин (ФОТО)

Foto: R.M.

Poreklom je iz goraždanskog sela Ilovača, odakle i Zaim Imamović, ovoratni komandant „Zelenih beretki“ u Goraždu, koje su u ratu zapalili i srpsku crkvu koju je u 15 veku u „Sopotnici“ sagradio njihov komšija iz sela Kosače, Herceg Stefan Vukčić-Kosača, po kojem je i Hercegovina dobila ime.

Za nagradu je Zaim dobio ulicu u Goraždu, a sin mu sada, nakon noembarskih izbora, postao načelnik Goražda.

Nestala je“ i „Kragujevačka“ i „Pirotska ulica“ čiji su borci oslobodili Goražde, a tada poginulo 250 mladih Piroćanaca u borbama sa Nemcima.

Foto: R.M.

Ispred zgrade opštine uklonjena je bista narodnog heroja Steva Helete,većnika ZAVNOBIHA u Jajcu, u kojki se kunu Bošnjaci. Most preko Drine, decenijama bezimeni, sada nosi ime Alije Izetbegovića.

Kakvo je stanje u Sarajevu, kada su u pitanju imena ulica i ustanova pisale su opširno u subotu „Novosti“. I u gradu na Miljacki, Srbi su, listom „poskidani“, pa je za pohvalu inicijativa Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva da uputi protestnu apelaciju Ustavnom Sudu BiH. Mogli bi to da urade i ono malo Srba iz Federalnog Roražda, koje se sa Novim (rpskim) Goraždem, graniče kod crkve „SV.Đorđu“ u naselju Sopotnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024