NE TREBA NAM ZAPALJIVA RETORIKA: Bisera Turković tvrdi da su njene izjave iskrivljene i da nije vređala srpski narod

S. M.

14. 12. 2020. u 11:20

Nisam vređala srpski narod već je moja izjava iskrivljena i zloupotrebljena, poručila je danas ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković.

НЕ ТРЕБА НАМ ЗАПАЉИВА РЕТОРИКА: Бисера Турковић тврди да су њене изјаве искривљене и да није вређала српски народ

Bisera Turković / Foto MIP

Osvrćući se na brojne reakcije nakon njenog gostovanja na Fejs televiziji, Turkovićeva ističe da oni koji je kritikuju trebaju da pogledaju celu emisiju.

– Naše viđenje budućeg uređenja Bosne i Hercegovine je poznato odranije i već je u nekoliko navrata izazivalo polemike u javnosti. Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. S obzirom na to da su ovi politički stavovi poznati i uvek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije- navodi Turkovićeva.

Imajući u vidu različite zahteve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon njenog gostovanja na Fejs televiziji, Turkovićeva ističe da velika većina njih verovatno nije ni pogledala kompletan intervju.

– Želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slede, nikome neće doneti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da poslednja dešavanja u UN, pred Kongresom SAD i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka BiH, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vređala jedan narod. To sam, podsećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila - navodi Turkovićeva.

Ona dodaje da se slaže sa mnogim reakcijama i zahtevima da je potrebno izbegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da političari uvažavaju jedni druge i poštuju Dejtonski mirovni sporazum.

Turkovićeva navodi da za početak predlaže „da se prestane negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci i da im se oduzmu odlikovanja.

– Da se konstantno ne vređa jedan narod svodeći ga na versku skupinu, da se ne vređaju verski službenici… Takođe, za početak, važno je da prestane sistemska diskriminacija u Republici Srpskoj, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda BiH i bošnjačkoj deci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, da se rasvetle ubistva 13 povratnika u Republici Srpskoj - navodi Turkovićeva i dodaje da bi početak rešavanja ovih problema, istinski potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!