PRVO PRESUDE PA TRAŽE DOKAZE: Radmila Đukić o novoj, nepravosnažnoj presudi Županijskog suda u Splitu njenom suprugu Borislavu

S. J. MATIĆ

09. 12. 2020. u 07:25

BORISLAV je kad smo se, u ponedeljak posle presude, videli preko video-poziva, delovao pribrano. Sigurna sam da mu nije svejedno i da mu je teško, ali on to preda mnom nije pokazao. Jasno mu je o čemu je reč: da su ga Hrvati kao i prvi put osudili bez ikakvih dokaza i da neće da ga oslobode.

ПРВО ПРЕСУДЕ ПА ТРАЖЕ ДОКАЗЕ: Радмила Ђукић о новој, неправоснажној пресуди Жупанијског суда у Сплиту њеном супругу Бориславу

Radmila Đukić / Foto D. Vujičić

Ovo je, za "Novosti", kazala Radmila, supruga generala Borislava Đukića (72), kojeg je Županijski sud u Splitu i u ponovljenom suđenju osudio zbog rušenja brane Peruća na reci Cetini, 1993. godine, ali sada je kaznu povećao sa devet na deset godina zatvora. Kada bude doneta pravosnažna presuda, vreme koje je general proveo u pritvoru (gotovo pet godina), biće uračunato u kaznu. Generalova supruga kaže da, znajući kako se suđenje odvijalo, nije očekivala da njenog supruga puste, ali se nadala da će mu možda smanjiti kaznu.

- Ne bi ga toliko držali u pritvoru da su hteli da ga puste - rekla nam je.

- Njima je u interesu samo da ga osude, a ne da se utvrdi istina. Nijedan predlog odbrane, nijedan dokument, dokaz, ništa nisu prihvatili. Oni prvo presude, pa onda pokušavaju da nađu dokaze i opravdaju tu odluku.

Radmila Đukić nam je kazala i da su posete generalu u pritvoru u Hrvatskoj zbog epidemije zabranjene od marta, ali mu je dozvoljeno da se jednom nedeljno 20 minuta čuju video-linkom:

- Ti razgovori se snimaju i nismo mnogo ni pričali o presudi. Rekao mi je da je odluka suda bazirana na svedočenju trojice Srba, a jedan od njih nije rekao ništa što bi teretilo Borislava. Drugi je svoju izjavu dao pod torturom kad je pre dvadesetak godina bio u zatvoru u Hrvatskoj, gde je osuđen kao izvršilac prilikom rušenja brane. Tad je naveo da su rušenje naredili Đukić, Ratko Mladić, Mile Novaković... Takvo svedočenje se po međunarodnom pravu i svim standardima ne može uzeti u obzir. On sad živi u Srbiji i na ponovljenom suđenju je svedočio video-linkom i opovrgao je prethodnu izjavu. Ispričao je da su ga tukli i mučili i da je morao to da kaže. Njegovu novu izjavu sud nije prihvatio, uz tvrdnju da je on to sad rekao pod pritiskom odbrane. Zato su cenili njegovu staru izjavu.

ČITA KNjIGE

GENERAL Đukić u poslednje vreme je sam u ćeliji, a i sam se šeta u zatvorskom dvorištu.

- Trudi se da održi psihičku stabilnost - kaže nam Radmila Đukić. - Mnogo čita, stalno mu po advokatu šaljem od deset do dvadeset knjiga. U ćeliji ima televizor i radio, pa tako prati dešavanja. Odvojen je od drugih hrvatskih pritvorenika.

NIKOLIĆ: CINIZAM I LICEMERJE

JEDAN od Đukićevih zastupnika, Radivoj Nikolić, kaže nam da od Županijskig suda čekaju rešenje o produženju pritvora generalu kako bi se žalili na njega Vrhovnom sudu, jer je neustavno produžen:

- Đukiću je u ponedeljak u ponoć istekao rok od četiri godine i devet meseci, koliko se po hrvatskom zakonu najduže može biti u istražnom pritvoru, ako se do tada ne donese pravosnažna presuda. On je sada u pritvoru bez ikakvog pravnog osnova i odmah bi morao da bude pušten da se dalje brani sa slobode. Inače, u ponovljenom suđenju, promenili su 90 odsto činjenica u optužnici i sad su preko tri srpska svedoka pronašli dokaze na srpskoj strani, što je vrhunac cinizma i licemerja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)