VAŽAN DOGOVOR OKO PUTA U EU: Članovi Predsedništva BiH, zajedno sa Boreljom, obeležili 25 godina od potpisivanja "Dejtona"

Srđan Mišljenović

21. 11. 2020. u 20:06

DEJTONSKI sporazum je doneo 25 godina mira u BiH. Za to vreme je kroz intervencije međunarodnih faktora menjano njegovo izvorno značenje kako bi se ustavna i pravna pozicija Republike Srpske umanjila. To Sarajevu nije prošlo. Visoki predstavnik u BiH danas je najveći problem i generator većine problema.

ВАЖАН ДОГОВОР ОКО ПУТА У ЕУ: Чланови Председништва БиХ, заједно са Борељом, обележили 25 година од потписивања Дејтона

Sastanak Predsedništva BiH sa Boreljom / Foto SRNA

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ocenio je u subotu i da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora i omogućena stabilnost i pomirenje. On je dodao da iako Sarajevo i Bošnjaci ne odustaju od sna da jednog dana BiH bude unitarna, 25. rođendan Dejtonskog sporazuma doneo je i važan konsenzus po pitanju evropskog puta. Povodom četvrt veka od Dejtona, u BiH je stigao i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, što je jasna poruka u kom pravcu EU želi da BiH ide.

- U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrednosti, jer je pokazao da zaraćene strane mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH, koja je višenacionalna i viševerska zemlja - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH, te da apstraktna priča o građanima neće dati rezultate. Dodik je istakao da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obeležava taj dan kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

Prema Dodikovim rečima, svi apsurdi primene Dejtonskog mirovnog sporazuma skupili su se u mandatu visokog predstavnika koji, po Sporazumu, ima nadležnost tumača. Predsedavajući Predsedništva BiH je izjavio i da RS ostaje posvećena primeni slova Dejtonskog sporazuma, ali da sigurno neće ginuti za spas nečega što očigledno niko ne želi da bude spaseno:

- Možda je najveći problem u BiH što su Dejtonski mirovni sporazum mnogi shvatili kao privremeno rešenje kojim je tek zaustavljen rat, a da im niko nije jasno rekao da je njime uspostavljen i novi politički sistem u BiH. Sistem u kojem je u aneksu 4 Sporazuma, što je Ustav BiH, upisana i Republika Srpska, kao jedan od dva konstitutivna entiteta.

I Žozep Borelj izjavio je da je dan kada se obeležava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma istorijski važan za BiH, ali i za Evropu, te da je pomirenje u BiH sastavni deo 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. On je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsedništva BiH povodom 25 godina od potpisivanja sporazuma, kojom je prepoznata mogućnost jačanja mira, međusobnog poštovanja i uvažavanja, kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtvama rata.

- Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti, da odamo počast i setimo se žrtava i svih onih koji su radili i nastavljaju da rade na putu pomirenja - izjavio je Borelj novinarima u Sarajevu.

SRBIJA I HRVATSKA

DODIK je naglasio da je važna činjenica da je Dejtonski sporazum potpisan u jednoj evropskoj zemlji, ali ne treba zanemariti ulogu Srbije i Hrvatske, koje su bile učesnice i potpisnice ovog sporazuma. Entiteti su potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time potvrdili svoju saglasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna