FENOMEN U KORONOM OBUZETOJ HRVATSKOJ: Koja je tajna epidemiološki zelene Istre

Tanjug

19. 10. 2020. u 17:42

IAKO je u Istri ove subote zabeleženo 32 obolelih, region se zbog organizovanog sistema još uvek smatra epidemiološki stabilnom.

ФЕНОМЕН У КОРОНОМ ОБУЗЕТОЈ ХРВАТСКОЈ: Која је тајна епидемиолошки зелене Истре

Foto arhiva

Dok Kovid brojke u Evropi rapidno rastu, a u Hrvatskoj je samo proteklog petka, prvi put od početka pandemije, zabeleženo više od 1.100 novoobolelih, Istra je nekim čudom ostala jedina epidemiološki stabilna zona na čitavom kontinentu, navodi Dojče vele.

Zazelenjena Istra na crvenoj karti Evrope osvanula je na veb stranicama belgijskog Ministarstva spoljnih poslova koje javlja svojim državljanima da u ovaj region mogu slobodno da putuju i vraćaju se bez Kovid testa.

I nemački RTL je uspeh Istre u borbi protiv korona virusa pripisao činjenici da je ovaj region od početka pandemije zatražio poseban položaj i preduzimao drastičnije poteze nego što je to činio ostatak Hrvatske.

To ne znači da virusa u Istri nema ili da ne raste broj zaraženih.

Štaviše, ovog petka je evidentiran 21 slučaj obolelih, a samo dan kasnije 32 (uz dva izlečena te 13 novoobolelih), što je još uvek mnogo manje nego u drugim županijama.

U samoizolaciji je, iako negativan, završio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je lokalnom listu izjavio kako se oseća dobro, ali i da ne dovodi u pitanje nužnost da bude u samoizolaciji.

Dino Kozlevac, šef Štaba civilne zaštite Istarske županije, za Dojče vele kaže da je u Istri povoljna situacija zahvaljujući pre svega dobro organizovanom sistemu civilne i zdravstvene zaštite i drugih službi.

Pritom ključnu ulogu imaju epidemiolozi Županijskog zavoda za javno zdravstvo koji, kaže on, vrlo brzo nakon lociranja virusa pokušavaju da rekonstruišu sve kontakte, stupe u vezu sa svima koji su imali mogući kontakt sa zaraženim da bi čim pre odredili mere i sprečili cirkulaciju virusa među populacijom.

Epidemiolozima puno pomaže laboratorija smeštena u samom Zavodu, u kojoj se dijagnostika obavlja u roku od samo nekoliko sati.

"Većina građana prihvatila je mere i sprovodi ih od samog početka: nose maske u trgovinama, javnom prevozu i ustanovama. Zbog toga nije bilo velike pojave bolesti, a ako bi se nešto i dogodilo, virus se locirao i nije prenosio među populacijom, mogao se držati pod kontrolom", kaže Kozlevac.

To, dodaje, traje do danas pa deca u učionicama u Istri ne treba da nose maske, a predložili smo i da ih i gosti u ugostiteljskim objektima ne moraju nositi, izuzev osoblja.

Događaji se organizuju uz mere i saglasnost Štaba.

Sve u svemu, u ovakvoj, još uvek povoljnoj situaciji, o nekakvom novom mogućem lokdaunu istarski Štab ne razmišlja.

"Nema šanse za novi lokdaun. Treba da živimo i radimo, a škole da funkcionišu. Borićemo se s virusom uz neka ograničenja kao što su maske i manji broj događanja", zaključuje Dino Kozlevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina