ŠTA JE KORONA URADILA DR NINČEVIĆ: Jedva sam se izvukla, imala sam rane, noći su bile najteže, a ostale su ove posledice

Novosti online

16. 10. 2020. u 17:43

Splitski epidemiolog dr Jasna Ninčević (57) tokom prvog talasa virusa korona bila među zaraženima. Dr Ninčević, inače nekadašnju šeficu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, bolest je dobro zahvatila, a posledice oseća i danas.

ШТА ЈЕ КОРОНА УРАДИЛА ДР НИНЧЕВИЋ: Једва сам се извукла, имала сам ране, ноћи су биле најтеже, а остале су ове последице

Foto: TV Jadra Printskrin

Važno je naglasiti da dr Ninčević ne pre toga imala ni hipertenziju, dijabetes ili neku drugu xroničnu bolest koja bitno povećava rizik od teže kliničke slike ili fatalnog ishoda.

Međutim, ta lekarka se, kako i sama priznaje, "jedva izvukla". Pisala je i dnevnik bolesti, te je fotografisala i promene na telu.

– Ne želim plašiti javnost kliničkom slikom koju sam ja imala, jer se ovakvi slučajevi, srećom, javljaju u manjem procentu, ali važno je upozoriti da za deo populacije bolest može imati loš tok i neizvestan ishod – napominje ona i priseća se kraja marta, kada je i krenula njena "korona-priča".

– Sve je počelo toga 22. marta... Još uvek nije bilo jasnih dokaza da je virus u lokalnoj transmisiji. Kad sve zbrojim, bolest je bila vrlo intenzivna, mislim da sada s vama ne bih razgovarala da sam kojim slučajem imala neku od hroničnih bolesti.

Sve je počelo bockanjem u grlu, drhtavicom... Uhvatila me i jaka glavobolja, koja je trajala danima, nagon za povraćanje, a temperatura je bila do 38,7°C. Sve je bilo popraćeno jakom opštom slabosti, bolovima i grčevima u želucu, bolovima iza grudne kosti i u leđima između lopatica.

Izgubila sam čulo ukusa i mirisa, sva hrana je imala metalan ukus. Koža na stopalima mi se oljuštila, i to su bile vrlo bolne rane. Tek nakon nekog vremena pročitala sam da su Danci prvi opisali i kožne promene koje izaziva KOVID-19. I tako nedelju dana...

I kad je izgledalo da ide nabolje, negde deseti, dvanaesti dan od početka bolesti, pojavio se – kašalj. Zanimljivo je da mi kašalj nije prestajao do sredine juna! Dakle, zahvaćeni su bili gotovo svi organi – kaže dr Ninčević, uz napomenu kako je bila primetna i kratkoća daha. Noći su joj, kaže, bile najgore.

– Kašalj je bio intenzivan, gušila sam se. Spasile su me inhalacije i dvostruke doze Sumameda, koje mi je propisala moja divna lekarka dr Dragica Čavka Divković, koja je svakodnevno vodila brigu o mom zdravlju. Čak se i ona u jednom trenutku uplašila i tražila je da idem u bolnicu.

Budući da se tada o bolesti nije mnogo znalo, u kućnom karantenu sam bila 28 dana, a tek kada je drugi uzastopni test pokazao da sam negativna, a to je bilo 45 dana nakon početka bolesti, otišla sam u bolnicu na analize.

Tada se potvrdilo da sam imala i obostranu upalu pluća, koja se još uvek čula na slušalice. Imala sam sreću da je moj pulmolog dr Vide Popović, nakon što kašalj nikako nije popuštao ni nakon dva i po meseca, posumnjao na astmu i napravio testove koji su tu sumnju potvrdili.

Tako sada imam astmu, tj. hroničnu upalnu bolest dišnih puteva (bronha), koja je ostala kao trajna posledica KOVID-a. Kad su utvrdili da imam astmu i kad sam dobila lekove, sve je krenulo nabolje. Mnogo bolje funkcionišem, kašalj se smirio, i napokon sam, uz terapiju, prvi put nakon tri meseca mogla prespavati noć bez kašlja – kaže lekarka, koja ima i poruku za mlade ljude.

– Treba shvatiti da će većina ljudi prebroditi ovo brzo, uz vrlo blage simptome, neki čak i bez ijednog simptoma. Međutim, deo njih će imati i kliničku sliku sličnu mojoj, a neki i težu, dok će deo, nažalost, i preminuti.

I sada ja pitam sve te koji izlaze, koji ne poštuju preporučene mere držanja distance, ne nose maske u javnom prevozu, prodavnicama... Žele li to priuštiti nekome od svojih starijih ukućana – navodi lekarka, 

– Vi ste dva dana pre pojave simptoma zarazni a da niste svesni da širite virus. U tom segmentu ova je bolest podmukla. To je zapravo najopasnija faza za prenos bolesti. Upravo zbog te faze i jest vrlo važno u svakom trenutku sprovoditi sve ove mere koje se preporučuju, od distance do nošenja maski i redovnog i temeljnog pranja ruku i održavanja higijene i dezinfekcije.

Dakle, zarazni ste a da to i ne znate, toga niste svesni jer još uvek nikakvih simptoma nemate. Svatko od nas i oko nas može u nekom trenutku biti upravo u toj tzv. prodromalnoj fazi bolesti. To je važno shvatiti – napominje ona.

Predložila je i šta raditi u situaciji kada se osete simptomi virusa korona.

– Ako kašljete, šmrćkate, imate proliv ili temperaturu, makar i 37,2, ne pomišljajte na to da je to blaga prehlada, grip, alergija ili nešto treće. U ovim uvslovima, odmah posumnjajte na korona virus i toga se držite dok se ne dokaže drugačije.

Ako imate bilo koji simptom koji ukazuje na to da ste bolesni, najbolje je odmah izolovati se, obavestiti svoje kontakte s kojima ste bili u poslednjih 48 sati pre početka bolesti da sumnjate na KOVID i što pre se javiti svome lekaru kako bi vas uputio na testiranje – navodi epidemiolog Ninčević.

(Slobodna Dalmacija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)