SLOVENIJA NA KORAK DO ZATVARANjA: Alarmantna situacija u Hrvatskoj

J.KERBLER, Zagreb, Od stalnog dopisnika

14. 10. 2020. u 18:39

СЛОВЕНИЈА НА КОРАК ДО ЗАТВАРАЊА: Алармантна ситуација у Хрватској

Tanjug-AP

DRAMATIČNA situacija sa virusom korona hara Slovenijom i Hrvatskom gde je proteklog dana bilo više od 700 zaraženih, a Dežela je korak do potpunog zatvaranja.

Hrvatska je uvela korona redare koji će ubuduće kontrolisati zatvaranje restorana i kafića u ponoć, a u pripremi su i mnoge nove mere kako bi se širenje virusa zaustavilo.

- Moguće je da je došlo u Hrvatskoj do eksponencijalnog rasta - tvrdi dr. Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ujedno ukazuje da zbog manjka epidemiologa gotovo više nije moguće pratiti kontakte zaraženih. Sada se predlaže da zaraženi sami jave svojim kontaktima da odu u samoizolaciju, a lekari opšte prakse odbijaju da učestvuju u tom poslu.

Hrvatska hitno kupuje i novih 250 respiratora, a gotovo ceo zdravstveni sistem okrenut je da se spreči daljnje širenje zaraze nakon što je čak 748 obolelih. Bolnice su već prepune, a nove mere nisu dobro dočekane pre svega kod onih kojima je onemogućen rad.

- Ovo je zatvaranje na mala vrata, mi nećemo uspeti preživeti zimu sa ovim merama - poručuju hrvatski ugostitelji i pišu Nacionalnom štabu "ljude ne ubija virus, već vaše nelogične mere".

Padaju rekordi i u Sloveniji, a zabrinjava podatak da svaki deseti zaraženi završava u bolnici.

- Kreveta je dovoljno, ali ne i medicinskog kadra - kažu slovenački lekari i ujedno tvrde da je sada zaražen svaki 150-ti Slovenac. Ako se stanje sledećih dana pogorša vlada Janeza Janše razmišlja o novom zatvaranju, sličnom onom iz proleća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)