CRNI BILANS U HRVATSKOJ: 10. po smrtnosti od koronavirusa u EU

Tanjug

17. 09. 2020. u 08:39

DIREKTOR Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je u sredu da je Hrvatska po smrtnosti od korona virusa 10. među zemljama Europske unije i najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju s 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

ЦРНИ БИЛАНС У ХРВАТСКОЈ: 10. по смртности од коронавируса у ЕУ

Foto: Depositphotos

"Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10 po redu od zemalja EU, negde smo na sredini EU po tome", rekao je Capak sinoć u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od Kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

"Najverojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih zadnjih dana ocenivši da postoji jedan blagi trend pada broja obolelih, prenosi Hina.

"Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja obolelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mera", ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se "situacija poboljšava".

Oni koji su koronu već preboleli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri meseca nakon bolesti, rekao je Capak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni