DEVOJČICA (14) U HRVATSKOJ OSTALA TRUDNA: Muškarac (49) za seks sa detetom dobio samo šest meseci zatvora

Novosti online

27. 08. 2020. u 10:44

KADA je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa sa devojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i abortirala u periodu trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu se dvoumili da mu sledi višegodišnja kazna zatvora. Međutim, nisu bili u pravu.

ДЕВОЈЧИЦА (14) У ХРВАТСКОЈ ОСТАЛА ТРУДНА: Мушкарац (49) за секс са дететом добио само шест месеци затвора

Foto: Depositphotos

Sudija nadležnog Županijskog suda ovih dana je muškarca zbog seksualnog odnosa sa detetom mlađim od 15 godina, tačnije zbog polnog zlostavljanja i iskorištavanja,​ nepravosnažno osudio na 22 meseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 meseci ne mora da provede iza rešetaka! Prema izrečenoj  uslovnoj kazni, u zatvor će na šest meseci. Zbog seksualnog zlostavljanja sa svojom žrtvom ne sme da se viđa tri godine i mora da plati 2.000 kuna sudskih troškova (oko 260 evra).

Nema stručnjaka a ni laika koji se nisu zgrozili nad ovakvom odlukom suda, piše Jutarnji.hr.

PORODIČNI ČOVEK

U optužnici se navodi da se muškarac, inače porodični čovek,od februara do septembra prošle godine “s ciljem zadovoljavanja svog polnog nagona upustio u seksualnu vezu sa učenicom”.

Tužiteljstvo je potvrdilo da je polni odnos bio dobrovoljan. Međutim, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s detetom mlađim od 15 godina je kazneno delo, jer se smatra da tek s 15 godina dete može razumno da odluči želi li da se upustu u polni odnos i koje posledice on može da ima.

Posebno se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivicu i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njenom majkom otišao kod doktora i finansijski je zbrinuo.

- Kad sam je upoznao, nisam znao koliko tačno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a za njene godine sam saznao kad je zatrudnela - pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakšavajuće okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao brigu za 14-godišnjakinju i finansijski joj pomogao.

Osim toga, delimično uvetnoj kazni pridonele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je staratelj svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju porodicu.

NISKE KAZNE

Zagrebački advokat Sanja Bezbradica Jelavić, koja često preuzima slučajeva vezane za zlostavljanje žena, smatra da Hrvatska ima problem s kažnjavanjem seksualnih predatora.

- Hrvatska ima relativno dobar zakonski okvir, ali sudovi vrlo često izriču kazne koje su bliže zakonskom minimumu. Često se pri tome ide prema ublažavanju kazni i previše se vrednuju okolnosti. Radi se o kaznenopravnoj politici naše zemlje koju je potrebno preispitati i promeniti - kaže advokat.

Zbog presuda poput ove, koje idu na ruku zlostavljača, Autonomna kuća se u zadnjim izmenama Kaznenog zakona zalagala za povećanje zakonskog minimuma za kazneno delo silovanja i generalno za izricanje strožih kazni, ali predlog je odbijen.

- Osim što je žrtve strah od stigmatizacije, ovakve će ih ponižavajuće presude dodatno odvratiti od prijavljivanja silovanja - oštra je advokatica.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)