PROCEDURE KOČE UKLANJANJE: Svi peru ruke od 300 tona smeća u Drvaru!

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 08. 2020. u 14:19

VEĆ skoro dva meseca građani Drvara, najveće srpske povratničke opštine u FBiH i još četiri apeluju na vlast FBiH da uklone oko 414 tona tekstilnog otpada iz Italije koji je 1. jula dovezen i ostavljen u tim opštinama.

ПРОЦЕДУРЕ КОЧЕ УКЛАЊАЊЕ: Сви перу руке од 300 тона смећа у Дрвару!

Otpad iz Italije istovaren u Drvaru / Foto M. Zarač

Otpadom nije pogođen samo Drvar već još četiri loklane uprave, ali je u Drvaru istovareno najviše otpada oko 315 tona tekstilnog smeća.

Iako je rukovodstvo Drvara ispoštovalo sve pravne propise da se smeće koje je uvezla firma "Krom reciklaža", čiji su vlasnici državljani Srbije, do toga nije došlo. Čak je i Federalna inspekcija napisala rešenje toj firmi da ukloni otpad, ali nakon što im je upućen dokument poštom, isti se vratio jer ga niko nije primio. Iz Federalne inspekcije su poručili da zbog te pravne zavrzlame nije ni počeo da teče rok do kada "Krom reciklaža" treba da ukloni smeće.

Zbog pravnih igrica najviše trpe upravo građani Drvara. Sa strahom se svakodnevno gleda u stotine tona tekstilnog otpada iz Italije. Dušica Runić, načelnica Drvara, kaže i da iako su uradili sve što je trebalo da se smeće odveze iz njihovog grada ono je i dalje tu.

- Tužilaštvo istražuje slučaj kako je uopšte otpad završio iz Italije kod nas. Za to vreme vlasnici "Kron reciklaže" ne žele ni da čuju o uklanjanju smeća - ističe Runićeva.

Ona kaže da bi se problem mogao brzo rešiti kada bi bilo sluha i na nivou vlasti u Federaciji BiH.

TERORISTI

VIŠE ne znam šta bih mogao da kažem na tu temu jer sve je odavno pomalo postalo besmisleno, izjavio je Rodoljub Dinić i naglasio da je BiH utvrdila da je njihov jedini propust to što materijal nije skladišten u hali "Pasjak" u Drvaru i da je sve drugo netačno, od toga da nemaju dozvole, da je otpad uvezen preko noći i da je reč o opasnom materijalu.

- Procena stručnjaka je da bi uklanjanje i spaljivanje smeća iz Drvara i drugih opština koštalo između 120.000 i 160.000 KM. Smeće se može spaliti u Lukavcu ili Ilijašu. Problem se može brzo rešiti, ali zasada nema sluha na nivou kantonalnih ni Federalne vlasti - poručuje Runićeva i najavljuje nove skupove građana sve dok se ovaj problem ne reši.

Rodoljub Dinić, jedan od vlasnika firme "Krom reciklaža", izjavio je za medije da neće ukloniti smeće, jer im građani Drvara to ne dopuštaju jer prave živi zid oko otpada.

- Građani Drvara nam ne dozvoljavaju da taj otpad iz hale "Grmeč" pomerimo na Pasjak, gde je planirano prema dozvolama. Nama su ruke vezane. Ne znamo šta tačno da radimo - ističe Dinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)