I NEMCIMA PRESELO LETOVANJE U HRVATSKOJ: Crvena lista zbog eksplozije korone

ISTOVREMENO dok Hrvatsku potresa eksplozija zaraženih od korone Slovenija, Austrija, Nemačka i Velika Britanija zemlju stavljaju na crvenu listu i traže da se njihovi građani koji su kao turisti boravili na Jadranu nakon povratka podvrgnu testu ili odu u karantin.

И НЕМЦИМА ПРЕСЕЛО ЛЕТОВАЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Црвена листа због експлозије короне

Novosti

Čak 255 je novozaraženih i broj aktivnih slučajeva je 1689, dok je 127 pacijenata na bolničkom lečenju i 13 na respiratoru. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su zaraženi većinom mladi ljudi, mlađi od 35 godina i da je klinička slika blaga, ali najviše je zaraženih u Dalmaciji. Zato je i Nemačka donela odluku da svi oni koji su boravili i borave u kninsko-šibenskoj i splitsko-dalmatinskoj županiji moraju da se testiraju, jer je u protekla 24 časa zabeleženo čak 75 zaraženih u Dalmaciji.

Sve je više zaraženih i u Istri, gde je do sada bila najbolja situacija, što je i razlog da Slovenija tvrde kako je najviše novozaraženih došlo u Deželu baš iz Hrvatske.

- Tamo je sada gore nego što je bilo u Srbiji - tvrdi portparol slovenačke vlade Jelko Kacin, dok se čeka da slovenački turisti ili napuste Hrvatsku ili pristanu da budu testirani po povratku. Po zvaničnim podacima u Sloveniji je 43 zaraženih, a najviše je slučajeva ‘uvezeno’ baš iz Hrvatske.

Dosegli 50 odsto

Hrvatski turistički rezultati pokazuju da je do sada dosegnuto 50 odsto od prošlogodišnje sezone, time da je najviše turista bilo u Istri i na severnom Jadranu. Najmanje ih je bilo u Dubrovniku i na jugu Hrvatske, iako neka mesta beleže i rezultate na nivou prošlogodišnjih.

Za Dalmaciju gde su svo vreme radili noćni klubovi gde su se zarazili brojni mladi sada to znači i kraj turističke sezone. Više ni Nemci, kojih je u ovom času oko 160.000 na Jadranu više neće moći tamo da nastave letovanje, a pitanje je hoće li se pogoršati i situacija na severu.

Za sada se još ne zna ni kako će se odvijati školska godina, iako će svi učenici doći u škole 7. septembra. Stručnjaci će u odnosu na daljnju situaciju proceniti hoće li učenička odelenja biti podeljena uj nekoliko smena, pa će se u škole ići svaki drugi dan ili će vrediti neki drugi sistem. Najavljene su i oštrije mere čim turisatička sezona bude završena, što uključuje i zabranu okupljanja većeg broja ljudi, te zabranu rada noćnikm klubovima posle ponoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)