ODUŠEVLJENJE U ZAGREBU: Hrvati zadovoljni zbog pomoći EU u iznosu od 22 milijarde evra

VEST da će Hrvatska od Evropske unije dobiti 22 milijarde evra izazvala je oduševljenje zvaničnog Zagreba, jer se i pre maratonskih pregovora u Briselu toliko očekivalo. Hrvatski premijer Andrej Plenković koji je učestvovao u radu samita izrazio je zadovoljstvo epilogom dugih i teških pregovora, poručivši da su ti novci garancija brzog oporavka zemlje.

ОДУШЕВЉЕЊЕ У ЗАГРЕБУ: Хрвати задовољни због помоћи ЕУ у износу од 22 милијарде евра

Foto: Tanjug

Od 22 milijarde evra koliko je predviđeno za Hrvatsku 9,4 milijarde tpada na sredstva iz instrumenata EU za iduće generacije, što znači za sanaciju ekonomske štete nastale nakon epidemije korona virusa, dok je 12,6 milijarde predviđeno u sklopu višegodišnjeg finansijskog okvira. Hrvatska se izborila i za dodatnih 100 miliona evra, jer je do sada sao jedanput koristila sredstva iz sedmogodišnjeg finansijskog plana, za razliku od svih drugih članica EU.

Istovremeno sa obećanjima iz Brisela, Hrvatska predviđa brojne reformske rezove, pre svega smanjenje opština i smanjenje broja lokalnih političara. Ostaje otvoreno pitanje hoće li i evropski novac biti dovoljan da zemlja izađe iz krize, nakon predviđanja da će ove godine pad BDP-a iznositi gotovo 10 odsto i da se oporavak očekuje tek sledeće godine.

Na ruku Hrvatskoj idu podaci da je turistička sezona ipak krenula na bolje i da se u ovom času na Jadranu odmara više od 600.000 turista. Pad prometa, zavisno od pojedinog turističkog mesta, iznosi od 30 do 50 odsto u odnosu na lane, ali su predviđanja bila da će turizam mnogo više podbaciti nego što se to dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri