SMETA IM SRBIJA: DŽafrović i Izetbegović ponovo o velikosrpskoj ideologiji

Tanjug

20. 07. 2020. u 17:23

POLITIČKI lideri Bošnjaka Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović optužili su danas Srbiju za još jedan navodni genocid koji se dogodio u Kozarcu kod Prijedora na kojem je, kako tvrde, nastala Republika Srpska, a čije se otcepljenje traži.

СМЕТА ИМ СРБИЈА: Џафровић и Изетбеговић поново о великосрпској идеологији

Foto: Tanjug

Džafervić i Izetbegović prisustvovali su danas kolektivnoj sahrani u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Džaferović je tvrdi da je zločin u Prijedoru bio sistemski organizovan, udruženi zločinački poduhvat s ciljem, kako je rekao, “eliminacije nesrpskog stanovništva sa ovog prostora”.

“Ovaj zločin ima sve elemente genocida”, tvrdi Džaferović uz žaljenje što, kako je rekao, međunarodni i domaći sudovi još nisu smogli snage da, iako su tužilaštva išla s tim kvalifikacijama, ovo bude onako kako to zaista jeste - “a to je genocid".

“Ovih dana i meseci možemo čuti da sagovornici velikosrpske ideologije negiraju i osporavaju BiH. Bosna i Hercegovina se stavlja u strategiju odbrane i bezbednosti Srbije. E, pa ja tim pobornicima te velikosrpske ideološke kuhinje poručujem da, kad god se zaigraju i počnu da fantaziraju o velikodržavnim idejama na štetu BiH, dođu u ova i ovakva mesta da se podsete, jer znaju kako je nastajala Republika Srpska čiju samostalnost i otcepljenje traže", rekao je Džaferović, koji je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra da Srbi treba da se zabrinu zbog toga što, kako kaže, “imaju toliko ljudi spremnih da hladno ubijaju komšije”.

“Teško mi je to da izgovorim, ali mislim da treba da se zabrinu i zbog svih koji su spremni da taj zločin i genocidi negiraju", kazao je Izetbegović.

Dodao je da Bošnjaci treba da se bore za istinu, da se, kako je naveo, “branioci i agresori ne izjednačavaju, da se genocid ne negira”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!