MILO TVRDI: POBEDA! Mesec i po pre održavanja izbora, lider DPS siguran u uspeh

Veliša KADIĆ

13. 07. 2020. u 07:52

PREDSEDNIK Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović već slavi pobedu svoje stranke na predstojećim izborima koji su zakazani za 30. avgust, pod ambijentom virusa korona!

МИЛО ТВРДИ: ПОБЕДА! Месец и по пре одржавања избора, лидер ДПС сигуран у успех

Nenad Mandić

On je toliki optimista da ne očekuje nikakvu prekompoziciju političkih snaga na terenu.

- Pobeda vladajuće koalicije se uopšte ne dovodi u pitanje, tako da su druge pretpostavke isključene. Realno je očekivati da će pritisci na Crnu Goru tokom jeseni jenjavati. Ne samo zbog naših izbora, nego i zbog promene konteksta koji je pogodovao negativnim procesima koje danas imamo u regionu. Logično je da će oni koji su imali neka politička očekivanja ovde uvideti da su uzalud traćili novac i vreme. Imali smo i mnogo težih situacija, pa smo iz njih uvek izlazili kao pobednici - poručio je Đukanović.
I dok su u DPS čvrstog uverenja da se 30. avgusta neće desiti promena vlasti, tako ne misle u opoziciji, koja, čini se, nikada nije bila bliža jedinstvenom nastupu na parlamentarnim izborima. Sve razlike - političke i ideološke rešili su da ostave po strani, i da imaju samo jedan cilj - svrgavanje aktuelnog režima.
- Demokratski front se, kao što je poznato, zalaže svim snagama za jedinstvenu opozicionu listu. Zbog tog cilja mi smo spremni da podnesemo mnoge žrtve, a verujem da ste registrovali postupke naših lidera prethodnih dana. Oni su i pored činjenice da su najprogonjeniji političari u Evropi, koji diktatorski režim progoni, hapšeni i u montiranim sudskim procesima osuđivani, zbog višeg cilja pristali na različita uslovljavanja opozicionih kolega kako bi se ostvarilo i postiglo opoziciono zajedništvo - kaže Marko Kovačević (Nova srpska demokratija).

Večernje Novosti

Opoziciju vodi ista ideja


Još se čeka da "prelomi" Građanski pokret URA i priključi se ostatku opozicije. Jer, od njihove odluke zavisi učešće Demokrata, Demosa. Ova partija, Savez građana i nezavisni intelektualci predstavili su platformu "Crno na bijelo", koja inicijalno ima preko stotinu potpisnika, a na osnovu koje je, veruju, jedino moguće graditi modernu, evropsku i građansku Crnu Goru.
- Ova platforma je ponuđena svima. Ovde su ljudi imenom i prezimenom. Moramo da pobedimo, da transformišemo naše društvo koje izjedaju kriminal, korupcija i nacionalizam. Između dva zla izaberite dobro - kazao je lider URA Dritan Abazović. - Nema rata sa opozicijom. Sve je usmereno da Crna Gora dobije novu vlast.

Političke partije registrovane u Crnoj Gori mogu do 4. avgusta u ponoć podneti izbornu listu Državnoj izbornoj komisiji. Izborna lista može biti utvrđena ako je potpiše najmanje 4.261 birač. Lista za manjine može biti potvrđena uz podršku najmanje 1.000 birača. Za one koji predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu sa učešćem u ukupnom stanovništvu Crne Gore do dva odsto prema rezultatima poslednjeg popisa, izborna lista se utvrđuje ako je potpisom podrži najmanje 300 birača.

Večernje Novosti



PRVA KOALICIJA
DEMOKRATSKA Crna Gora, Demos, Nova levica, Partija penzionera, invalida i restitucije, kao i Društvo za istraživanje politike i političke teorije, doneli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije.
APEL 77 PROFESORA
NVO "Ne damo Crnu Goru", koju je osnovalo 77 profesora, uputila je apel liderima opozicionih partija da daju sve od sebe i uz konsenzus i optimalni model nastupe na izborima.
- Iskreno verujemo da je to, uprkos mnogobrojnim i razumljivim razlikama moguće. Ono što nas zabrinjava jeste nedostatak odgovornosti. Modalitet nastupa na izborima je sredstvo, a ne cilj, jer u suprotnom se stvara utisak da je cilj političke scene u Crnoj Gori afirmisanje međusobnih razlika, a ne smena odnarođenog režima - ističe se u apelu. - Ukoliko se dogovorite, možete računati na našu stručnu pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024