FILM O SPASAVANJU SRPSKE DECE OD NDH: Hrvati u školi uče o Diani Budisavljević

J. Kerbler

10. 07. 2020. u 08:20 >> 09:14

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA FILM "Dnevnik Diane Budisavljević", o hrabroj ženi koja je u vihoru rata spasavala srpsku decu, uključen je u nastavni program u Hrvatskoj i moći će ga videti učenici već naredne školske godine.

ФИЛМ О СПАСАВАЊУ СРПСКЕ ДЕЦЕ ОД НДХ: Хрвати у школи уче о Диани Будисављевић

Foto Promo

Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske ocenilo je da film rediteljke Dane Budisavljević ima jasnu vaspitnu-obrazovnu ulogu i preporučilo nastavnicima da ga, u okviru projektnog dana, prikažu učenicima starim od 13 do 18 godina.

Ovaj potresni igrano-dokumentarni film istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasla više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

- Mi smo tražili mišljenje ministarstva da li je film pogodan za nastavu jer smo imali jako dobra iskustva i videlo ga je oko 5.000 učenika. Povratne informacije bile su više nego dobre, a reakcije učenika su ukazivale da im je film bio zanimljiv i umetnički i sadržajno - kaže, za "Novosti", Dana Budisavljević, čiji je film imao uspeha svuda gde je prikazan, uključujući i nagradu žirija i publike na Festivalu u Puli.

Rediteljka podseća da su postojale i preporuke nastavnika da deca vide film, pa je tako došlo i do saglasnosti ministarstva.

- Istoričari Silvestar Mileta i Tena Banjeglav izradili su i materijale uz film i oni su nam takođe odobreni. Sada je sve spremno i materijal može da ide u škole uz sam film.

Ništa neće biti nametnuto, tvrdi Dana Budisavljević, već će svaki profesor istorije ili nekog drugog predmeta odlučivati hoće li koristiti ponuđene materijale i omogućiti učenicima da vide film.

- Veoma sam srećna što se ovako završilo, a videla sam već početkom godine da su reakcije mladih pozitivne jer su govorili kako su kroz film mnogo toga saznali. Mnogi nastavnici su i samoinicijativno vodili decu u bioskop - dodaje Dana.

 

Foto Promo

Prepreka za dobijanje saglasnosti od hrvatskog ministarstva nije bilo. Obično se slična preporuka traži unapred, pre nego što neki film uopšte bude prikazan, a ekipa "Dnevnika Diane Budisavljević" to je zatražila tek nakon odlaska filma u bioskope.

- Nisam mogla ni sanjati da će doći do preporuke da ga gledaju učenici. Ali, ni ne postoji drugi film koji obrađuje period o kojem govori naše ostvarenje.

Rediteljka kaže da sam film ne raspiruje mržnju, nije demagoški i zato joj je bilo posebno drago da vidi kako srednjoškolci tokom sat i po projekcije ne pogledaju ni u mobilni.

- Iako smo svi očekivali mnogo žešće reakcije, pa i prepreke, to se nije dogodilo. Film je od početka pratila pozitivna energija, želja za istinom, suočavanjem, pomirenjem, izvinjenjem - kaže Dana Budisavljević.


VELIKA GLEDANOST

Dosad je film u Hrvatskoj videlo 35.000 gledaoca, a kada se doda region, više od 65.000.
- To je najgledaniji hrvatski film u poslednjih desetak godina u regionu, a zadovoljna sam i sa reakcijama. Bilo je nekih kritika u Srbiji da je film previše 'nežan', ali ga je publika jako dobro primila - dodaje Dana Budisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)