NOVA AFERA TRESE HRVATSKU: Kupili skupi gas, a onda ga jeftino prodali

KOJI dan pred letnji odmor za političare u Hrvatskoj izbila je afera sa kupovinom i prodajom gasa, koja pokazuje da je državna Hrvatska elektroprivreda izgubila milione evra, a privatnici isto toliko zaradili. HEP je kupovao gas od "Ine" i nakon što je nagomilao zalihe počeo ga prodavati za simboličnu cenu, "jedan evro" i zabeležio milionske gubitke.

НОВА АФЕРА ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Купили скупи гас, а онда га јефтино продали

Foto N. Fifić

Afera je uzbudila i hrvatsku javnost i saborske poslanike, ali vladajuća koalicija sve želi staviti pod tepih i izbegava sazivanje vanredne sednice Sabora. U vreme zaoštrene situacije sa štrajkom zaposlenih u pravosuđu, politički život neočekivano se užario, sa neizvesnim ishodom. Nekoliko hiljada zaposlenih u pravosuđu uporno traže više plate za 400 evra i poručuju da je država mogla prihvatiti njihov zahtev da nije izgubila na prodaji gasa. Paralizovani su svi hrvatski sudovi, nema ko da vodi zapisnike, a afera sa gasom još više otežava rešenje.

Sigurno je samo da će uslediti ostavke zbog prodaje gasa, ali u ovom času nije jasno hoće li ostavku morati dati ministar privrede Davor Filipović ili kompletna uprava HEP-a, čiji direktor ima i privatne probleme sa ilegalnom gradnjom luksuzne vile na Hvaru, koja treba biti srušena. Iako vladajući HDZ ne želi dramatizovati čak i oni koji ga podržavaju tvrde da je ovo afera nad aferama, na koju i Hrvatska poznata po korupciji nije navikla. Pogotovo što je plin "za evro" završio u privatnoj kompaniji "Prvom plinarskom društvu" vlasnika Pavla Vujnovca, jednog od najbogatijih Hrvata, kojeg često zovu naslednikom Ivice Todorića.

Plin samo teče, HEP samo gubi

HRVATSKA nema problema sa nabavkom gasa nakon što ga više ne kupuje u Rusiji, a sada je veći problem viškova. Nejasni su uslovi za kupovinu viška gasa, što je i omogućilo "poslove decenije" da HEP nabavlja gas po komercijalnim cenama i nakon toga ga prodaje u bescenje. Inače, usprkos milionskim gubicima na papiru zaposleni u toj državnoj kompaniji žive "u raju", sa regresom od 800 evra, nagradom za Božić višom od 500 evra i brojnim beneficijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)