DODVORAVANJE BIRAČIMA I - CRKVI: Stranke u Hrvatskoj već počele sa obećanjima - najavljuju veće plate, zabranjem rad nedeljom

PARLAMENTARNI izbori u Hrvatskoj održaće se tek sledeće godine, ali se, obećavajući "kule i gradove", naveliko ”kupuju” birači.

ДОДВОРАВАЊЕ БИРАЧИМА И - ЦРКВИ: Странке у Хрватској већ почеле са обећањима - најављују веће плате, забрањем рад недељом

Foto: AP

Aktualna vlast koju čini HDZ sa svojim partnerima, među kojima je i SDSS, gura poresku reformu koja predviđa ukidanje prireza na plate, koji je do sada išao gradovima. Po nekim procenama to bi zaposlenima povećalo plate za 50 do 150 evra, ali bi velike gradove, kao Zagreb, Rijeku i Split dovelo u nezavidan položaj. Kako u tim gradovima nije na vlasti HDZ, već opozicija kritična prema vlasti, predlagači poreske reforme se ne brinu kakve će posledice to ostaviti na funkcionisanje velikih gradova.

I najnovija odluka da nedelja bude neradna za prodavnice i šopin centre izazvala je niz reakcija, uglavnom negativnih. Od sada će šoping centri moći da rade samo 16 nedelja u godini, s tim što će  sami da odrede koje će to biti dani. Građani su zbunjeni, jer ne znaju ko radi, a ko ne.

Očekuje se da će još gore biti u turističkoj sezoni, jer stranci neće moći da se organizuju. Opozicija tvrdi da su HDZ i njegovi partneri želeli da se dodvore crkvi koja dugo traži da se ne radi nedeljom, ali da je kompromisno rešenje donelo niz nedoumica, a negde i potpuni haos.

Posle dvadeset godina menja se i zakon o platama u državnoj i javnoj službi, koji će doneti velike promene. Najbolji radnici mogu da očekuju 30 odsto veće plate i godišnji bonus od 1.000 evra, a oni koji ne zadovolje kriterijume moći će ekspresno da dobiju otkaze. Predviđa se i značajno smanjenje broja radnih mesta. Računa se da će promene u prvom redu zadovoljiti one koji mnogo rade, a nezadovoljni su malim platama. Iako je zagrebački prosek oko 1.300 evra, zaposleni se sve više odlučuju na štrajkove, a aktualna vlast će da iskoristi 700 miliona evra Evropske unije da uoči izbora provede najveću do sada reformu sa platama. Obećani bonusi doneće glasove na izborima, bar tako računaju stranke na vlasti.

FOTO: Arhiva novosti

- Sve ovo što se sada radi ne bi nazvao reformom i ako izuzmemo političke motive ne znam zašto bi to vlada radila. Vladajuća stranka želi da se dokaže povećanjem plata, ali kupovna moć se ne povećava smanjivanjem poreza na potrošnju, već kvalitetnim radnim mestima - smatra ekonomski analitičar Damir Novotni.

Ponovo je na dnevnom redu smanjenje PDV-a. Kako to najviše puni budžet, teško je verovati da će se stranke na vlasti i po cenu izbornog uspeha na to da se odluče. Već izgledna dobra turistička sezona doneće vladajućima daleko više rezultata, a tu je i nova pogodnost za penzionere koji sada mogu uz vlastita primanja da koriste i deo penzije preminulog bračnog druga. Za sada se ne predlaže nijedna mera za mlade koja bi ih zadržala u zemlji, a čini se da je do izbora ostalo premalo vremena da se to promeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)