SPREMA SE OPŠTI ŠTRAJK U HRVATSKOJ: Lekari besni zbog "robovlasničkih ugovora"

HRVATSKI lekari uskoro će krenuti u opšti štajk, a anketa provedena među njima pokazuju da je više od 90 odsto krajnje nezadovoljno stanjem u zdravstvu. Takođe veliki broj lekara koji su članovi stručnih udruženja traže da se stupi u štrajk, jer su nezadovoljni stalnim obećanjima nakon kojih nema pomaka.

СПРЕМА СЕ ОПШТИ ШТРАЈК У ХРВАТСКОЈ: Лекари бесни због робовласничких уговора

Foto: N.B.

Lekari traže da se ukinu i ”robovlasnički ugovori” za mlade specijalizante koji mora da vraćaju petogdišnju bruto plaću ako nakon završene specijalizacije odu raditi u inostranstvu ili drugu ustanovu koja ih nije poslala na specijalizaciju.

Nezadovljni su uslovima rada, jer neki imaju posla doslovno dan i noć, a primaju istu platu kao i oni koji malo rade. Plate hrvatskih lekara su mnogo niže, gotovo tri do pet puta manje nego u Sloveniji. Tako specijalizanti zarađuju oko 1000 evra, a mlađi specijalisti oko 1300 evra, a dežurstva se minimalno plaćaju.

Reforma zdravstva koja je najavljena u Hrvatskoj ne daje nikakve rezultate, čekanja na pregled su sve duža, a javno zdravstvo gubi bitku od privatnog. Osiguranici koji nemaju dodatno osigranje od sada će morati da plate 550 evra ako završe u bolnici ili budu upućeni na neki skuplji pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja