NAREDNI 9. JANUAR ĆE IZGLEDATI DRUGAČIJE: Razlozi su jasni - evo zašto Šmit napada Republiku Srpsku

Novosti online

26. 01. 2023. u 14:11

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, poslednjom izjavom o Danu Republike pokušava svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku.

НАРЕДНИ 9. ЈАНУАР ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ДРУГАЧИЈЕ: Разлози су јасни - ево зашто Шмит напада Републику Српску

Foto: Tanjug

Šmit je, podsetimo, za N1 rekao da je "ubeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije", te dodao da može biti ljubazan, ali i vrlo oštar i da će neke stvari sigurno uraditi, ocenjujući da je 9. januar "praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice".

"Mislim da je poljuljani rejting Šmita u Federaciji, kojeg mi ne priznajemo, i njegova ogorčenost time što nije uspeo da napravi komunikaciju sa rukovodstvom Republike Srpske, dovela do toga da on pokuša svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Republiku Srpsku, što je van svih diplomatskih manira i protokola", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske istakao je da je 9. januar mirnodopski datum, nastao mnogo pre ratnih dešavanja u BiH.

"Sa treće strane, u pitanju je nivo govora koji je vrlo upitan za bilo kojeg diplomatu, bez obzira na to da li ga priznajemo ili ne priznajemo. On je ostrašćen, usmeren u lično razračunavanje sa Miloradom Dodikom, institucijama Srpske, njenim datumima, kulturom, istorijom, dostignućima. Pored toga što ima problem sa istinom, ima problem i sa izražajem koji ne dolikuje bilo kakvom diplomati ili možda nekom ko nije diplomata, a želi da komunicira", rekao je Stevandić.

Jedino je, kako je dodao, moguće da je Šmit, u nedostatku mogućnosti da ostvari komunikaciju sa Srpskom, odabrao uvrede, za koje zna da ih Srbi neće otrpiti, pa je na ružan način ipak uspeo da komunicira sa rukovodstvom Srpske.

"Kad već ne može diplomatski, kad nema legitimitet Saveta bezbednosti, kad već mi nećemo sa njim da razgovaramo, onda je on izabrao da nas uvredi da bi dobio našu reakciju. Na pretnje smo se navikli, ali se nismo navikli na uvredljiv jezik ljudi koji sebe smatraju diplomatama", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)