NA BANIJI OBNOVIO - JEDNU KUĆU: Smene u Hrvatskoj zbog katastrofalnih rezultata izgradnje posle zemljotresa

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

12. 01. 2023. u 08:45

POSLE katastrofalnih rezultata u obnovi Banije posle zemljotresa, hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je ministra građevine Ivana Paladina.

НА БАНИЈИ ОБНОВИО - ЈЕДНУ КУЋУ: Смене у Хрватској због катастрофалних резултата изградње после земљотреса

Kontejnersko naselje na Baniji, Foto I. Marinković

Zameniće ga savetnica predsednika Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, pošto je preostalo samo još šest meseci za korišćenje evropskog novca za obnovu.

Bilo da se radi o mestima sa hrvatskom, ili srpskom većinom za godinu dana mandata, Paladin je obnovio - jednu kuću?! A i ta jedna sagrađena kuća u Glini još nije useljena!

Ljudi, za to vreme, žive u kontejnerima, greju vodu u lavoru, a u toalet idu u dvorište. Slično je i u Petrinji i ostalim mestima na Baniji.

EU je dala značajna sredstva za obnovu Banije, ali ona su neiskorišćena zbog loše koordinacije resornih ministarstava i brojnih administrativnih prepreka. Evropska komisija je, stoga, odredila rok do kraja juna, posle čega će biti nemoguće da se koriste fondovi.

POMOĆ BEOGRADA

U SRPSKIM selima situacija je još teža, jer ljudi nemaju puteve, vodu i kanalizaciju, a u nekim mestima ni javnu rasvetu. Traži se da plate 1.000 evra priključak za struju, ali meštani sa niskim penzijama to ne mogu priuštiti. Jedina svetla tačka je Grad Beograd koji gradi pet kuća u Majskim Poljanama, gde žive Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)