UHAPŠENI ZBOG RATNIH ZLOČINA NAD SRBIMA: Šest bivših pripadnika Armije BiH privedeno na području Sarajeva i Goražda

S. MIŠLjENOVIĆ / M. REGOJE

13. 12. 2022. u 16:06

POLICIJSKI službenici Agencije za istrage i zaštitu danas su na području Sarajeva i Goražda, uhapsili šest osoba zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na krivična dela ratnih zločina i povrede zakona ili običaja rata propisana Krivičnim zakonom BiH.

УХАПШЕНИ ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Шест бивших припадника Армије БиХ приведено на подручју Сарајева и Горажда

SIPA

PR I P A D N I C I agencije SIPA uhapsili su juče šest osoba na području Sarajeva i Goražda jer su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče 19. de­cembra 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srp­ske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i dece, saopštilo je Tuži­laštvo BiH.

- Osumnjičeni se terete da su kao zapoved­nici i pri­p a d n i c i Višegrad­ske briga­de Armije RBiH uče­stvovali u napadu na se­lo i počinili zločine nad stanov­ništvom - pojasnili su u Tužilaštvu.

Spomenik ubijenima, Foto SRNA

Svedok zločina u Jo­šanici Dušanka Lalo­vić, koja se kao sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih u Foči tri decenije bori da se procesuiraju poči­onici, kaže da je vest o hapšenju osumnjičenih za ovaj masakr primila po­mešanih osećanja, ali da ipak veruje u ovozemaljsku pravdu. Lalo­vićeva, koja se devojački pre­zivala Višnjić, veruje da će ubice jo­šaničke dece, žena i sta­raca konačno biti kažnje­ne za svoja zlodela.

- Sećanja ne prolaze. Se­ćam se svega što se desilo tog dana, bili su krivi sa­mo zato što su Srbi i što su slavili svoju slavu. Iako su prošle tri dece­nije, prve su optužnice, čekamo ovozemaljsku prav­du - rekla je drhtavim gla­som Lalovićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Sud BiH, nakon podi­zanja optužnice Tužila­štva, potvrditi optužni­cu za zločine nad Srbima u predmetu "Jošanica" kako bi zločinci bili adekvatno kažnjeni.

- Jedan ovakav zločin trebalo je da dobije sudski epilog još pre 20 godina. Znamo da je najmlađa žr­tva imala svega dve, a naj­starija 88 godina. Zločini su počinjeni na monstruo­zan način, a porodica Vi­šnjić je pretrpela ogrom­na stradanja - kaže Kojić.

Jošanica se, kaže, ni­kada nije oporavila od ovog pokolja, jer je ovo se­lo i danas prepolovljeno po broju stanovnika, što govori da je postojala na­mera da se potpuno etnič­ki očisti.

Dušanka Lalović, Foto SRNA

U zoru na Nikoljdan 1992. pripadnici tzv. Armije BiH ušli su u za­leđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu su, dok su se spremali da slome slav­ski kolač, masakrirali srpske žene, starce i de­cu. Desetak zaselaka Gor­nje Jošanice izbrisano je sa geografske karte, popa­ljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz ne­jač ubijana je i stoka, a gde su to stigli, posekli su i stabla voćaka. Ubijeno je 56 meštana, a među žrtva­ma bila je 21 žena i troje dece, koja su prethodnog dana sa roditeljima do­šla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu. Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dra­žen i dvogodišnja Danka Tanović. Uz dvogodišnju Danku ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

U PORODICI VIŠNjIĆ 16 USMRĆENIH

U ZLOČINU muslimanskih vojnika u selu Jošanica ubijeno je 16 čla­nova porodice Višnjić, devet članova familije Kulić, po pet u fa­milijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića i po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)