NA LISTIĆIMA JE I SUDBINA "DEJTONA": Opšti izbori u BiH, u Srbiji danas može da se glasa u ambasadi ove zemlje

Srđan Mišljenović

02. 10. 2022. u 07:30

GRAĐANI BiH, njih 3.368.666 koji imaju pravo glasa, danas izlaze na Opšte izbore. BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i ovi izbori se nazivaju i presudni za dalju sudbinu ove države.

НА ЛИСТИЋИМА ЈЕ И СУДБИНА ДЕЈТОНА: Општи избори у БиХ, у Србији данас може да се гласа у амбасади ове земље

Foto D. Pozderović

Građani BiH koji se nalaze u Srbiji glasaće u Ambasadi BiH u Beogradu i ovo je jedno od 15 mesta u svetu gde mogu da glasaju u inostranstvu.

Ovi izbori, kako su u više navrata ocenili analitičari, imali su "jaku političku predigru" jer su bošnjačke stranke sa centralom u Sarajevu pojačale na maksimum napore da od BiH naprave unitarnu državu i da srpski i hrvatski narod marginalizuju".

- Cilj Sarajeva je da od Republike Srpske pokuša da napravi mrtvo slovo na papiru. U ovome im mnogo pomaže deo zapadnog faktora koji ne reaguje kada se od Srpske neustavno otimaju nadležnosti, ali reaguje kada RS iste nadležnosti brani zakonima usvajanim u Narodnoj skupštini - naveli su u više navrata analitičari.

Građani će na današnjim izborima birati tri člana Predsedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 98 poslanika koji su i kandidati za kantonalne skupštine.

Na izborima će biti rekordan broj učesnika, njih čak 145 i to 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata, i to za Predsedništvo BiH 10 kandidata, za Predstavnički dom parlamenta BiH 752, Narodnu skupštinu Republike Srpske 1.429 kandidata, Predstavnički dom parlamenta FBiH 1.230 kandidata, za predsednika i potpredsednike Republike Srpske 31 kandidat i Skupštine kantona u FBiH 3.806 kandidata!

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kaže da će ove godine na praćenju izbornog procesa biti angažovano više od 50.000 redovnih i vanrednih službenika izborne administracije.

- Građani s pravom glasa moći će da glasaju na 5.903 biračka mesta, od kojih je 5.418 redovnih, sedam biračkih mesta za glasanje u odsustvu, 105 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima i 21 biračko mesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 država - pojasnio je Arnautović.

On je naveo da će izbore nadzirati više od 60.000 akreditovanih posmatrača, od kojih najveći broj kontroliše glasanje u ime samih učesnika. Dodaje i da će opšti izbori u BiH, prema procenama, koštati 12,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ovi izbori će biti i pod budnim okom Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH, kojeg ne priznaje Republika Srpska. Šmit je u izbornoj godini nametnuo i izmene Izbornog zakona kojima je pojačao kazne za političare i stranke za koje se proceni od strane OHR ili Centralne izborne komisije BiH, a kojom upravljaju stranci, da su zloupotrebljavali javna sredstva za lične potrebe. Ili, da je bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

- Iako su izmene nazvane "kozmetičkim", one su poslužile Šmitu da uputi pretnje političarima, pre svih u Republici Srpskoj, da će se pratiti svaki glas i da će OHR reagovati odmah ukoliko proceni da ima nepravilnosti na terenu - upozoravala je više puta Banjaluka.

Foto CIK BiH

Šmit nije, sa druge strane, doneo ključne izmene Izbornog zakona kojima bi omogućio predstavnicima hrvatskog naroda u BiH da samo oni mogu da glasaju za svog člana Predsedništva i tako spreče da im Bošnjaci biraju predstavnika, kao što se to desilo na prošlim izborima, kada je prošao Željko Komšić. Ove izmene su ostale u "fioci" Šmita nakon što se podiglo Sarajevo i sa protesta poručilo da visoki predstavnik "ovo ne sme ni slučajno da uradi".

Foto RTRS

U BEOGRADU 102 GLASAČA

U AMBASADI BiH u Srbiji za glasanje iz inostranstva prijavila su se 102 glasača. Kako ističe predsednik biračkog odbora Oliver Mičić, "to je konačna lista".

NOVAC

OVI izbori ostaće upamćeni i kao oni gde su partije potrošile najviše novca u kampanji - čak 10 miliona maraka. Ovde, međutim nije uračunat novac iz poslednje sedmice kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili