ANALITIČARI O IZBORIMA U SRPSKOJ I BiH: "Zapadu kao i mladomuslimanskom Sarajevu treba samo jedno - da RS ne postoji"

Tanjug

29. 09. 2022. u 16:50

UČESNICI tribine "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH" ocenili su danas da je važno da na izborima koji će biti održani u Bosni i Hercegovini 2. oktobra, u Republici Srpskoj pobedi opcija koja će zastupati nacionalni interes, a to je opstanak Srba i Srpske.

АНАЛИТИЧАРИ О ИЗБОРИМА У СРПСКОЈ И БиХ: Западу као и младомуслиманском Сарајеву треба само једно - да РС не постоји

Sa sednice CIK / Foto CIK BiH

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kazao je da je u "tekućem oblikovanju novih geopolitičkih odnosa u svetu, čije je trajanje nepredvidivo, vitalni interes srpskog naroda ma gde živeo, da očuvaju međusobno jedinstvo, uprkos svim razlikama i partikularnim interesima".

Politički analitičar Nenad Kecmanović rekao je da, s obzirom na svetska prestrojavanja, još nije jasno da li velike sile "hoće da zaokruže podelu interesnih sfer pred neku novu Jaltu ili markiraju linije vatre za treći svetski rat".

"U tom kontekstu izbori u Srpskoj nisu tek redovno četvorogodišnje izjašnjavanje naroda o više stranaka i kandidata, nego odluka o dugoročnom kursu Republike Srpske između istorijski potrošene unipolarne paradigme i multipolarizma", ocenio je Kecmanović.

Novinar Siniša Ljepojević ocenio je da od tektonskih promena koje se dešavaju u svetu nisu izuzeti ni prostori Balkana, koji su prirodna veza Istoka i Zapada.

"U takvom ambijentu ključno je da RS i srpski korpus znaju šta se stvarno događa i čemu aktuelne tektonske promene vode i na osnovu toga donose strateške odluke i ostaju dosledni svom opredeljenju", rekao je Ljepojević.

Aleksandar Pavić je kazao da zapadne sile imaju dvostruke aršine, navodeći da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

"Da li pozivanje na Dejtonski sporazum i dalje ima smisla u svetu u kome politički Zapad više ne poštuje međunarodno -pravni poredak utemeljen na Povelji UN, već uporno potura zamenu u vidu ''poretka zasnovanog na pravilima, koje će određivati sam zapad", upitao je Pavić.

Profesor Predrag Ćeranić ocenio je da "vlast u RS već dugo važi za nekooperativnu".

"Kao najveća prepreka označeni su Milorad Dodik i njegova partija. Stoga je u svakoj izbornoj godini prioritet zapadnih centara moći ''demontaža Dodika''", rekao je Ćeranić.

On je ocenio da je Dodik "označen kao ruski čovek".

Cheranić je dodao da je baš zbog svega toga "važno da pobedu na izborima odnese jak lider kome će nacionalni interes biti opstanak Srba".

Istoričar Aleksandar Raković je kazao da "velike promene u svetu uzrokovane ratnim sukobom u Ukrajini, najverovatnije otvaraju prostor za nove srpske integracije" i dodao da bi "situaciju trebalo iskoristiti za afirmativno rešavanje srpskog pitanja".

Ekonomista Branko Pavlović ocenio je da velike sile vrše i ekonomske pritiske na većinu zemalja u svetu navodeći ih da sve više zadužuju, kako bi ih učinile ekonomski zavisnim i nesamostalnim.

Novinar Đuro Bilbija ocenio je da će se na izborima u RS glasati o "Dodikovom putinizmu i orbanizmu".

"Zapadu kao i mladomuslimanskom Sarajevu, od Republike Srpske treba samo jedno: da ne postoji - ni po Dejtonu, ni na bilo koji drugi način", kazao je Bilbija i dodao da "budućnost Srpske nisu Hrvatska i Zoran Milanović, već Mađarska i Viktor Orban".

Novinar Aleksandar Vujović istakao je da na izborima u Bosni i Hercegivini, ali pre svega Srpskoj, treba da pobedi opcija koja će očuvati državu koju su Srbi stvorili devedesete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja