OZBILJNO UPOZORENJE ZAGREBU: Bitne im samo sopstvene žrtve, ignorišu predmete iz Haga

Novosti online

14. 06. 2022. u 19:56

GLAVNI tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da Hrvatska nije voljna da krivično goni hrvatske počinioce ratnih zločina nad Srbima i muslimanima.

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ ЗАГРЕБУ: Битне им само сопствене жртве, игноришу предмете из Хага

Foto: piksabej

- Sveopšti je utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti - naglasio je Bramerc, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

On je podvukao da je "Vlada Hrvatske donela političku odluku da blokira pravosudni proces" u predmetima u kojima su žrtve bili nehrvati.

Kako je saopštilo tužilaštvo u Hagu, Bramerc je konstatovao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina.

Srbija i BiH, koje su, po Bramercovim rečima, u međusobnoj saradnji i razmeni dokaza ostvarile napredak, "suočavaju se sa ozbiljnim teškoćama u nastojanju da obezbede saradnju Hrvatske".

Bramerc je precizirao da je Hrvatska ostala nema na zahteve tužilaca iz BiH za saradnju u "više od 80 predmeta" od kojih su neki podneti "pre sedam godina".

Hrvatsko ministarstvo pravde, Bramerc je optužio da "blokira" te zahteve.

- Postoji jednostavan korak koje Hrvatska može preduzeti...a to je da pošalje sve neispunjene zahteve za saradnju, koje trenutno blokira Ministarstvo pravde, svojim nadležnim pravosudnim vlastima i ohrabri ih da hitno reše te zahteve - kazao je Bramerc.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!