KOMŠIĆ PRIZIVA SLOM I RAT: Šta bi donelo ukidanje principa zaštite vitalnog nacionalnog interesa u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 06. 2022. u 07:00

ZAHTEV Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, Ustavnom sudu BiH da proglasi neustavnim principe zaštite vitalnog interesa, jer smatra da se oni zloupotrebljavaju i blokiraju zakonodavni postupci, mogao bi da uruši državu Bosnu i Hercegovinu. Pojedini stručnjaci smatraju da, kada bi taj zahtev bio prihvaćen, to bi bio kraj BiH, koji bi mogao da uvede u nove sukobe.

КОМШИЋ ПРИЗИВА СЛОМ И РАТ: Шта би донело укидање принципа заштите виталног националног интереса у БиХ

Foto: Ustavni sud BiH

Princip zaštite vitalnog interesa je ustavni mehanizam u Parlamentima Republike Srpske, Federacije BiH, i drugim institucijama BiH koji sprečava preglasavanje jednog od tri konstitutivna naroda u BiH od strane druga dva i donošenje štetnih odluka po jedan od naroda.

Srbi, Hrvati ili Bošnjaci pozivaju se na zaštitu vitalnog interesa svaki put kada procene da određeni zakon ili neka odluka usvojeni u institucijama RS, FBiH ili BiH idu protiv tog naroda. Zaštita vitalnog nacionalnog interesa je glavni stub konstitutivnosti naroda u BiH, na čemu počiva dejtonska BiH i deo je i Ustava BiH.

Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže za "Novosti" da ne očekuje da Ustavni sud BiH na bilo koji način uđe u razmatranje Komšićevog zahteva:

- Ukoliko bi slučajno Ustavni sud nekim čudom podržao zahtev Komšića, to bi značilo kraj države BiH. Ne mogu ni zamisliti da postoji bilo koji sudija Ustavnog suda, bio Srbin, Hrvat, Bošnjak ili stranac, a da glasa za ovaj zahtev Komšića. Podrška Komšićevom zahtevu znači slom sistema u BiH, koji je izgradila međunarodna zajednica i verovatno novi oružani sukob.

Siniša Karan, profesor Ustavnog prava, kaže da je Komšićev zahtev težak udar na Ustav BiH i dejtonsku strukturu zemlje, a u otvorenom nastojanju centralizacije i stvaranja unitarne BiH:

- Reč je o neskrivenoj težnji stvaranja centralističke i unitarističke države, kao i o oduzimanju ustavnih, suverenih etničkih i rodnih vrednosti, kao i teritorijalne odrednice konstitutivnim i državotvornim narodima, i to tražeći svoju potvrdu u Ustavnom sudu BiH, čiji je jedini zadatak da, štiteći Ustav BiH to spreči.

DODIK: STRANI FAKTOR RUŠI "DEJTON"

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da BiH izvan Dejtonskog sporazuma treba da nestane. On je naveo da su i Republika Srpska i Srbija za poštovanje Dejtona, ali da je međunarodni faktor srušio Dejtonski sporazum:

- Dejton samo živi u nekim krhotinama, nama pokušavaju nametnuti priču da je ta nova razvalina koju su napravili od BiH zalaganje za Dejton.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)