NOVE NACISTIČKE PROVOKACIJE: Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Petrinji

Novosti online

04. 05. 2022. u 15:26

U NOĆI između 2. i 3. maja nepoznati počinioci oskrnavili su Hram Svetog Spiridona Čudotvorca ispisivanjem ustaških simbola na čak tri mesta.

НОВЕ НАЦИСТИЧКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Усташки графити на православној цркви у Петрињи

Foto Saša Umićević/ Fejsbuk

Na vratima, prozoru i zidu nedovršenog pravoslavnog petrinjskog Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, nepoznati počinioci su u noći između 2. i 3. maja ispisali ustaške simbole u vidu slova "U". Javnost je o ovom govoru mržnje izvestio petrinjski paroh Saša Umićević koji je pozvao policiju da napravi uviđaj.

Umićević je napisao da je Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji po ko zna koji put bio meta vandalskog čina, prilikom kojeg je oskrnavljen grafitima s ustaškim simbolima.

-Ovaj slučaj koji ima neskrivenu i direktnu poruku upućenu pripadnicima srpske nacionalne zajednice prijavljen je nadležnoj policijskoj upravi u Petrinji, nakon čega su pripadnici ove organizacijske jedinice izvršili uviđaj i sačinili zapisnik o ovom nemilom događaju. Ostajemo u nadi da će akteri ovog anticivilizacijskog čina biti pronađeni i procesuirani, kako bi se jasno poručilo da ovakvi i slični činovi inspirisani mržnjom nisu ogledalo multietničkog društva u kojem živimo i nipošto ne bi smeli postati pravilo ponašanja, poručio je paroh Umićević.

O ovom slučaju se oglasio i bivši potpredsednik Vlade Boris Milošević koji je kazao da Saša Umićević vrata Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca drži otvorenima svima te da veruje da će tako i ostati.

-Nema čoveka na Baniji, Srbina ili Hrvata, da mu Saša nije pomogao kad mu se obratio. I pre potresa, a pogotovo posle, napisao je Milošević.

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine. Prvi Hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada, ali ustaše su ga srušili 1941. godine.

(portalnovosti.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!