MILANOVIĆ BRANI ŠVEDSKOJ I FINSKOJ DA UĐU U NATO: Zahteva da Bakir bude nateran da promeni izborni zakon

Tanjug

26. 04. 2022. u 14:27

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH i da do tada hrvatski parlament, kako je naveo, "ne sme da ratifikuje bilo čiji pristup NATO-u". Milanović je novinarima u Zagrebu rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to "vrlo opasnom avanturom".

МИЛАНОВИЋ БРАНИ ШВЕДСКОЈ И ФИНСКОЈ ДА УЂУ У НАТО: Захтева да Бакир буде натеран да промени изборни закон

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Podsetio je da formalno o ulasku tih zemalja u NATO ne može odlučiti sam, ali smatra to "vrlo opasnim šarlatanstvom".

- Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt Peterburga, mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći ne. Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, je l'? - upitao je Milanović i dodao:

- Što se mene tiče, nek uđu u NATO, nek pikaju besnog medveda penkalom u oko. Ali dok se ne reši pitanje izbornog zakona, dok Bakir Izetbegović ne bude nateran da promeni Izborni zakon, sabor ne sme ratifikovati ničiji pristup u NATO - rekao je šef hrvatske države.

On je to nazvao "istorijskim srebrnim metkom".

- Meni je žao što se to slama na uzornoj državi kao što je Finska, voleo bih da oni nas podrže u našim problemima - rekao je Milanović.

Balkanu "stop", a Fincima ulazak "preko noći", konstatovao je Milanović i istakao da je situacija u kojoj se nalazimo "grozna", u kojoj Bugarska i Rumunija ne mogu u Šengen, Severna Makedonija i Albanija ne mogu da otpočnu pristupne pregovore s EU, "(tzv.) Kosovo nije priznato, dok Finska može preko noći u NATO".

- Hoćete u NATO? Nema problema, taman imamo dovoljno vremena. Za Finsku je to vitalno pitanje, i za nas je hoće li u Hercegovini hrvatskog predstavnika birati Hrvati. E sad će to čuti ljudi koji inače ne bi čuli. Jer ovoga je dosta - kazao je Milanović.

Rekao je i da Hrvatska ne traži da Finska ili Švedska promene ime u Ikea, nego da samo kažu Amerikancima da se ovo reši.

- Za mene je to vitalan nacionalni interes države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati da BiH bude u EU - naveo je Milanović.

BONUS VIDEO: UDAR RAKETNIM ORUŽJEM - Rusi preciznim gađanjem uništavaju skladište naoružanja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)