RAT U UKRAJINI: Putin - Predalo se 1.300 vojnika u Mariupolju; Otkriveno gde su civili u Azovstalju (VIDEO)

Novosti online

26. 04. 2022. u 07:31 >> 22:16

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini traje 62 dana. Na jučerašnjem sastanku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, ministra odbrane SAD Lojda Ostina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog obećana je nova pomoć od 300 miliona dolara vojnog finansiranja za Kijev. Ruske snage juče su gađale železnička čvorišta u centralnoj i zapadnoj Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин - Предало се 1.300 војника у Мариупољу; Откривено где су цивили у Азовстаљу  (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Warthog Defense/Tviter/@RALee85

Rusija obustavlja isporuke gasa Bugarskoj

Ruski Gasprom obavestio je večeras bugarsku državnu kompaniju Bulgargaz da će u sredu obustaviti isporuke gasa, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

U saopštenju se navodi da je ministarstvo, zajedno sa državnim gasnim kompanijama, preduzelo korake da pronađe alternativne aranžmane za snabdevanje prirodnim gasom i da se izbori sa situacijom, prenosi Rojters.

Ističe se da neko vreme neće biti ograničenja za korišćenje gasa u Bugarskoj, koja preko Gasproma zadovoljava 90 odsto potreba za tim gorivom.

Putin pristao da UN i MKCK učestvuju u evakuaciji civilaa

Predsednik Rusije Vladimir Putin načelno se složio da UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta učestvuju u evakuaciji civila iz čeličane Azovstal, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

„Održaće se dodatni razgovori sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova i Ministarstvom odbrane Rusije“, rekao je portparol UN Stefan Dizarić posle sastanka u Moskvi predsednika Rusije Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Džonson ne očekuje da će Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da ne očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini ako se suoči sa sa dodatnim vojnim neuspesima.

Džonson je u intervjuu za Tok TV rekao da misli da Putin ima dovoljno političkog prostora i podrške u Rusiji da bi mogao da podnese ostavku i povuče se iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Upitan da li očekuje da će Putin razmotriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako pretrpi više vojnih neuspeha u Ukrajini, Džonson je rekao da ne misli da će se to dogoditi.

Kuleba:Oružane snage Ukrajine prebacuju se na NATO standard

Ukrajina je ušla u novu fazu i prebacuje svoje vojne jedinice na naoružanje NATO, objavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na svom Fejsbuk profilu.

"Ušli smo u suštinski novu fazu o kojoj pre dva meseca niko nije ni sanjao - prebacivanje oružanih snaga Ukrajine na NATO standard. To se već dešava", rekao je Kuleba, prenosi agencija Ukrinform.

"Haubice su prve stigle, ali to je samo početak. Doći će još mnogo toga. Ovo je istorijski trenutak, ovo je istorijska prekretnica", ocenio je šef diplomatije Ukrajine.

 

Otkriveno gde su civili u Azovstalju

Civili na Azovstalju drže se u skloništu 18207: utvrdili smo tačne koordinate. Nedavno se pojavilo nekoliko video snimaka sa teritorije fabrike Azovstalj.

 

Nacisti spremaju provokacije u Nikolajevu

Ukrajinski ekstremisti su pripremili provokaciju sa velikim brojem žrtava u gradu Nikolajev u Ukrajini, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Foto AP

Ruski tenkovi na frontu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kadrove akcija posada tenkova i vozila pešadije uz podršku motorizovanih pešadijskih jedinica u okviru specijalne vojne operacije za oslobađanje republika Donbasa.

Ukrajinci granatirarali naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Široku Balku i Horlivku u Donjeckoj Narodnoj Republici tri puta za 2,5 sata, uključujući i minama od 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Mine su ispaljene od strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 16.03 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novgorodskoje – naselje Široka Balka: 3 mine kalibra 82 mm, korišćeni su i teški mitraljezi; 18.05 - naselje Majorsk - naselje Gorlovka (selo Šahtjor 6/7): korišćeno je streljačko oružje; 18.37 - naselje Majorsk - naselje Gorlovka (selo Šahtjor 6/7): Ispaljeno je 6 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo na Telegram kanalu.

 

Herson oslobođen

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske oružane snage oslobodile celu oblast Herson na jugu Ukrajine.

Foto AP

Panika u Odesi

Komanda grupacije heterogenih snaga i dalje ne ostavlja nadu za „odbijanje amfibijske pomorske operacije Oružanih snaga RF“ na obali Crnog mora i preduzima sve nove mere zaštite.

Komodor Doskato, komandant Mornaričkih snaga Ukrajine u Odesi, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine o prebacivanju prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema na preživele brodove i čamce. Sada se na svakoj borbenoj jedinici nalazi ili Igla MANPADS ili Stinger.

Štaviše, naredio je da sve posade budu u stalnoj pripravnosti od 30 minuta u slučaju napada.

 

Veliki gubici ukrajinske tehnike

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 141 avion, 110 helikoptera, 589 bespilotnih letelica, 272 protivvazdušna raketna sistema, 2.588 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 292 višecevna bacača raketa, 1.124 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 2.403 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Putin: Do sada se predalo 1.300 vojnika

Skoro 1.300 ukrajinskih vojnika se predalo u Mariupolju, ranjenima je pružena medicinska pomoć, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Gutjerešom u Moskvi.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Borelj: EU mora naći način da uredi odnose sa Rusijom

EU će morati da pronađe način da u budućnosti reorganizuje odnose sa Rusijom uključujući postizanje sporazuma o bezbednosnim garancijama koji će omogućiti miran suživot, objavio je danas na svom blogu najviši diplomata EU Žozep Borelj.

Putin: ISIS ili Azov, isto rade kriju se iza civila

Rusija čuje od ukrajinskih vlasti da u Azovstalu ima civila, ali onda ukrajinska vojska mora da ih oslobodi, inače se ponašaju kao teroristi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN.

-Da, zaista, od ukrajinskih vlasti čujemo da tamo ima civila. Ali onda su vojnici ukrajinske vojske obavezni da ih oslobode. Ili se onda ponašaju kao teroristi u mnogim zemljama sveta, kao ISIS u Siriji, krijući se iza civilnog stanovništva. Najjednostavnije je osloboditi te ljude. Šta je lakše, rekao je on.

Foto printskrin youtube citynews

Raketirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe ispalile su u utorak 20 raketa iz BM-21 „Grad“, naselje Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje: 19.20 (poklapa se sa moskovskim vremenom) iz pravca naselja Kamiševah prema naselju Irmino korišćenjem MLRS BM-21 (20 granata), objavljeno je u poruci. Telegram kanal predstavnika kaže.

 

Raketirano selo u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su u utorak šest raketa iz BM-21 „Grad“ na selo Ljubovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

„Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 18.20 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novomihajlovka – naselje Ljubovka, ispaljeno je 6 raketa sa BM. -21 Grad, saopštilo je predstavništvo na Telegram kanalu.

Ukrajinci polažu oružje (FOTO)

Zarobljena grupa vojnika kod Jampolja. Oni su pripadnici 79. ODŠBR Vojske Ukrajine.

Ostin: Opasni razgovori o nuklearnom ratu

Šef pentagona Lojd Ostin smatra opasnim razgovore o mogućem nuklearnom ratu.

-Više puta smo govorili da je takva retorika veoma opasna i kontraproduktivna. Niko ne želi da se desi nuklearni rat, rekao je Ostin na konferenciji za štampu u Nemačkoj.

Uništena ukrajinska tehnika kod Slavjanska

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci posledica dejstavaruske armije. Rezultat uništenja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji DNR, na Slavjanskom pravcu.

 

Ne mogu da proizvedu dovoljno "stingera"

Američki prizvođač vojne opreme "Rajteon" saopštava da ne može brzo da proizvede nove rakete Stinger za Ukrajinu.

Pentagon nije kupio Stinger oko 18 godina, a neke od komponenti više nisu komercijalno dostupne, tako da kompanija mora da redizajnira neke od elektronike i to će joj oduzeti „malo vremena“, objašnjavaju u toj kompaniji.

Ruski tenkovi na delu (VIDEO)

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci dejstva tenkova i BPV.

Tenkovi i borbena vozila pešadije ruske vojske obezbeđuju stalane vatrene udare po neprijatelju. To dovodi do uništenja i suzbijanja njegovih vatrenih tačaka i ljudstva.

Blinken: SAD i Ukrajina saglasne o vojnim potrebama Kijeva

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina su u velikoj meri saglasne u tome šta je potrebno Ukrajini da nastavi borbu protiv ruske invazije i šta Vašington može da joj pruži, potvrdio je danas americki državni sekretar Entoni Blinken.

Rojters prenosi da je Blinken upoznao Senatski odbor za spoljne poslove da je tokom svog nedavnog putovanja u Ukrajinu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o tome koje su potrebe Ukrajine.

 

Raketirana Makejevka

Ukrajinske trupe ponovo su otvorile vatru na naselje Makejevka u DNR raketama iz MLRS-a Grad, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Kako navodi odeljenje ukrajinske trupe su ispalile 10 raketa iz BM-21 „Grad“ u Kirovskom okrugu Makejevke.

Takođe put između Makejevke i Jasinovate bio je pod vatrom ukrajinskih trupa, prema preliminarnim podacima ima žrtava, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 15.55 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Krasnogorovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 122 mm, rekao je predstavnik. saopštila je kancelarija na Telegram kanalu.

 

Mine u kućama

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, bežeći iz naselja na pravcu Guljajpolje, ostavili su minirane zamke.

Finski najamnici u Harkovu

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija grupe finskih najamnika u Harkovu. Oni su došli da ratuju protiv Rusa.

Gubici Ukrajine u aprilu: Zelenski – 3.000, analitičari 33.000 vojnika

Prema rečima Zelenskog, gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom NMD-a Ruske Federacije iznose 2.500-3.000 ljudi. Međutim, prema procenama analitičara, samo od 12. aprila Ukrajina je izgubila oko 33.000 ljudi. Ovo NE uzima u obzir ranjenike i zarobljenike. Vredi napomenuti da se više od hiljadu ukrajinskih marinaca predalo upravo u blizini Mariupolja. Takođe, gubici u ukrajinskim TRO-ovima se aktivno prikrivaju (posebno zbog njihovih pljačkaških napada). Naravno, strani plaćenici se ne računaju.

Foto EPA

Tekst potpisa

 

Pregovori još traju, ali...

Pregovori Rusije i Ukrajine i dalje traju, na nivou eksperata, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

-Nikada nismo istupali protiv pregovora. Diplomatija mora da prevlada. Kontakti se nastavljaju na nivou ekspertske grupe. Nadamo se da će pre ili kasnije oni doneti rezultate koje je naveo predsednik, rekao je Rudenko novinarima.

 

Britanija: Ukrajina ima legitimno pravo da napadne rusku teritoriju

Ukrajina ima zakonsko pravo da napada vojne mete u Rusiji kako bi poremetila logistiku ruskih Oružanih snaga, izjavio je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi.

 

Uništen strateški most za Ukrajinu

Železnički most koji spaja Ukrajinu (Odeska oblast) i Moldaviju bio je meta napada ruskih raketa „kalibar“. U pitanju je strateški važan most za Ukrajinu, kojim će isporuke goriva i oružja biti otežane.

 

Gutereš se sastao sa Lavrovim

Neophodno je stvoriti uslove za dijalog o Ukrajini i prekid vatre, izjavio je danas u Moskvi generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

- Danas smo svedoci teške situacije u Ukrajini, imamo različita tumačenja onoga što se tamo dešava. Ali to ne ograničava mogućnost ozbiljnog dijaloga o tome kako najbolje možemo da radimo na minimiziranju patnje - rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

Gutereš je izjavio i da UN želi da smanji uticaj borbi u Ukrajini na snabdevanje hranom u drugim delovima sveta, a Lavrov je naveo da će razgovarati o „situaciji oko Ukrajine koja deluje kao katalizator velikog broja problema koji su se nagomilali poslednjih decenija u evroatlantskom regionu“, navodi AP.

"Kalibr" pogodio skladište municije

Na društvenim mrežama je objavljen snimak na kom se vidi kako raketa "Kalibr" pogađa skladište municije ukrajinske vojske.

S obzirom da nije bilo sekundarnih eksplozija pretpostavlja se da je skladište bilo prazno.

Militanti iz Azovstalja traže evakuaciju u Tursku

Militanti blokirani u Azovstalju traže da budu pušteni sa oružjem u Tursku, rekao je Denis Pušilin, šef Donjecke Narodne Republike, u emisiji Solovjov uživo.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je prošlog četvrtka izvestio Vladimira Putina o oslobađanju Mariupolja i blokiranju preostalih militanata na Azovstalju. On je procenio da bi završni juriš mogao da potraje do četiri dana. Zauzvrat, predsednik je naredio da se ofanziva otkaže kako bi se spasili životi vojnika i oficira, ali je naložio da se blokira preduzeće kako „muva ne leti“.

Ruska vojska uništila je dva ukrajinska PVO sistema S-300

Raketne trupe i artiljerija Oružanih snaga Rusije uništile su tokom dana dva ukrajinska protivvazdušna raketna sistema S-300, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- U oblasti naselja Barvenkovo uništena su dva ukrajinska protivvazdušna raketna sistema S-300 , taktički raketni bacač Točka-U i stanica za elektronsko ratovanje - naveo je on.

Završen razgovor Putina i Erdogana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi poštovanje dogovora postignutih u razgovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog meseca u Istanbulu koristilo svim stranama, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

- Predsednik Erdogan, koji je istakao važnost postizanja primirja, efikasnog rada na humanitarnim koridorima i sprovođenja bezbedne evakuacije, istakao je da će Turska nastaviti da čini sve što može da obezbedi trajni mir - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Turska, koja održava dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom, bila je domaćin dva odvojena razgovora između sukobljenih strana i nastoji da organizuje sastanak predsednika dveju zemalja.

Rusija proterala troje diplomata Švedske

Rusija je proglasila troje diplomata Ambasade Švedske u Moskvi za persone non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Moskva proteruje švedske diplomate kao odgovor na to što je Stokholm proterao troje pripadnika ruskog diplomatskog osoblja, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, švedska ambasadorka Malena Mard obaveštena je da je Rusija donela odluku da proglasi troje diplomata nepoželjnim osobama, dodaje TAS S.

Kina za diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini

Kineske vlasti ne žele Treći svetski rat i zalažu se za rešavanje sukoba u Ukrajini diplomatskim putem, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Niko ne želi da vidi Treći svetski rat, neophodno je podržati proces promovisanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine- odgovorio je Venbin na konferenciji za novinare, na pitanje kako kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o realnoj opasnosti od izbijanja Trećeg svetskog rata, prenosi TAS S.

Neprihvatljivost nuklearnog rata je principijelni stav Moskve, ali ne treba potcenjivati opasnost od takvog sukoba, ranije je izjavio Lavrov, prenosi ruska agencija.

Zauzeta ukrajinska remontna baza

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi zauzeta remontna baza u Ukrajini, gde se nalazi oko 100 jedinica vojne opreme, uključujući protivvazdušne i raketne sisteme.

Volodin: Zelenski odgovoran za plan ubistva ruskih novinara

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država zbog planova za "ubijanje ruskih novinara", a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zbog toga "treba da snosi odgovornost".

- Ukrajinu treba označiti kao terorističku državu sada kada je Kijev počeo da planira ubijanje ruskih novinara i predsednik Volodimir Zelenski treba da snosi odgovornost - napisao je danas predsednik Državne dume na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U Zaporožju jutros raketni napadi ruskih snaga

Ruske snage izvršile su jutros rakretne napade na Zaporožje, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

Detalji napada se utvrđuju, prenosi Ukrajinska pravda.

Ukrinform navodi da su ruske snage skoncentrisale tehniku i ljudstvo na jednom delu fronta i da pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja.

Milion dolara za podatke o militantima iz Čečenije u UKR

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je nagradu od milion dolara za informacije o tome gde se nalazi "bataljon šeika Mansura i Dudajeva“, za koje tvrdi da pomažu ukrajinskim snagama u sukobu sa Rusijom.

- Nudim nagradu od milion dolara (postoji mecena koji je spreman da donira) svakome ko kaže gde se nalazi taj takozvani bataljon šeika Mansurova i Dudajeva - rekao je Kadirov u audio poruci na Telegramu.

Rusija: Golovčino ponovo granatirano s ukrajinske strane

Guverner Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da su ukrajinske snage ponovo granatirale selo Golovčino i da je nekoliko objekata oštećeno, ali da žrtava nije bilo, prenosi TAS S.

- Selo Golovčino Grajvoronskog okruga u Belgorodskoj oblasti ponovo je granatirano sa ukrajinske strane, oštećeno je nekoliko pomoćnih objekata i četiri kuće, nema žrtava među civilima - napisao je jutros Gladkov na svom Telegram kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)