SARAJEVO SE NADA DA ĆE NATO DOĆI KAO TUTOR: Avioni alijanse uveliko nadleću BiH, a Eufor pojačava kontingente uz otvorene simpatije Bošnjaka

S. M.

09. 03. 2022. u 07:00

DOK traje rat u Ukrajini nad nebom iznad BiH intenzivirani su naleti aviona zemalja članica NATO. Istovremeno Eufor je pojačao prisustvo sa 600, na 1.100 vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a pod izgovorom kako bi se sprečila potencijalna nestabilnost posle "ruske agresija" na Ukrajince.

САРАЈЕВО СЕ НАДА ДА ЋЕ НАТО ДОЋИ КАО ТУТОР: Авиони алијансе увелико надлећу БиХ, а Еуфор појачава контингенте уз отворене симпатије Бошњака

Foto Shutterstock

Iz Eufora su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 rezervista je u pripravnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku. Učestali naleti lovaca NATO kao i veći broj vojnika Eufora na ulicama gradova u BiH, pozdravljen je gromoglasno iz Sarajeva, pogotovo iz bošnjačkih stranaka. Iz Sarajeva čak prizivaju i vojnu intervenciju Alijanse i Eufora, a kako bi disciplinovali pre svega Srpsku. Izgovor za ovo su dešavanja u Ukrajini i poruke Banjaluke da bi BiH trebalo da zauzme neutralni stav i da se BiH ne svrstava ni na jednu stranu, a što je suprotno porukama Sarajeva koje otvoreno staje na stranu Kijeva.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da se bošnjački političari otvoreno svrstavaju uz Ukrajince i da se sa izlivima radosti dočekuju vesti o većem broju pripadnika Eufora:

- Sarajevo želi da pokaže kako će NATO sada okupirati BiH u svetlu dešavanja u Ukrajini, a to se neće dogoditi. Prizivaju stranu okupaciju jer ne žele sa narodima sa kojima žive u BiH da postignu dogovore i političko rešenje. Stranka demokratske akcije je za ostvarivanje ratnih ciljeva Alije Izetbegovića i unitarizaciju BiH i prizivanje ukrajinizacije BiH neće doprineti stabilnosti u BiH. U ovom momentu najvažnija je nepristrasna pozicija kada je reč o sukobu u Ukrajini.

Prema rečima Ćeranića, Sarajevo zaboravlja poruke iz Francuske od pre nekoliko meseci kada je BiH označena kao teroristička zemlja zbog radikalnih islamista i kao pretnja miru na Balkanu.

- Francuska nije tada spominjala Srbe ili Srbiju kao pretnju miru već BiH. Sarajevo pokušava na sve načine da prikrije činjenicu da je na stotine radikalnih islamista iz Federacije otišlo da ratuje po svetu i da su se sada vratili u BiH - naveo je Ćeranić.

On veruje i da će zbog dešavanja u Ukrajini mnoge članice NATO iz Evrope da dođu do novih finansijskih injekcija, a pod izgovorom da žele modernizovati vojsku. To su, kako tvrdi, u prvom redu Bugarska, Rumunija, Poljska i Hrvatska.

POVREDILI PROSTOR

KAKO je zabeležio poznati sajt za praćenje leta aviona flightradar24.com, letelica italijanske vojske u utorak je napravila nekoliko krugova iznad banjalučke regije i nakon nekoliko sati leta iznad BiH napustila je vazdušni prostor i odletela za Italiju.

DODIK: RUSE SATANIZUJU ISTO KAO SRBE, NEMA PARALELE SA UKRAJINOM

SUKOBI u Ukrajini ne mogu se dovesti u vezu sa građanskim ratom koji je vođen u BiH, iako se i mediji i pojedini političari u Federaciji BiH trude da dokažu da je u pitanju "gotovo pa ista vrsta sukoba", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, niti su u pitanju isti razlozi, niti je povod sukoba isti.

- Međutim, ono što jeste isto je neverovatna količina propagande kojoj su izloženi stanovnici BiH, baš kako su bili izloženi devedesetih godina prošlog veka, čime se po ko zna koji put opravdala teza da je istina ta koja prvo strada u svakom ratu. Ista je i satanizacija jednog naroda, u ovom slučaju ruskog, što su Srbi u ratu dobro iskusili na svojoj koži i protiv koje se i danas, 30 godina kasnije, moraju boriti.

Dodik je naveo i da mu se "čini da neko u BiH veruje da će povlačenjem paralela između Ukrajine i BiH ušićariti neku političku korist koju bi im obezbedio neko sa strane".

- Moraću ih razočarati - problemi u BiH su političke prirode, nisu od juče i moraće se rešavati samo političkim i pravnim sredstvima i to će morati da urade domaći politički akteri.

Dodik je ponovio da se od početka sukoba u Ukrajini zalaže za neutralan stav i da smatra da je to najbolja opcija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?