DECI BESPLATNI TESTOVI: Borba Hrvatske sa korona virusom, đaci moraju da se testiraju svakog ponedeljka

ZA koji dan roditelje školske dece u Hrvatskoj dobiće besplatne testove za koronu i obavezu da svakog ponedeljka testiraju učenike.

ДЕЦИ БЕСПЛАТНИ ТЕСТОВИ: Борба Хрватске са корона вирусом, ђаци морају да се тестирају сваког понедељка

AP photo

Istovremeno se u Hrvatskoj ukida samoizolazija za učenike, a sva odgovornost da deca zdrava idu u škole prebacuje se na roditelje.

Kako će to da izgleda u praksi dok se korona u Hrvatskoj dobrim delom širi i u školama za sada niko ne zna. Vlada je kupila veliku količinu testova koji će biti distribuisani po školama širom zemlje, uz uputstva za korišćenje. I dok je i u Hrvatsku "stigla" podvarijanta omikrona, sve je veći pritisak da se ukinu kovid potvrde koje su se pokazale krajnje nekorisnim. Virus se širio i uz te potvrde koje služe isključivo za odlazak u inostranstvo, ali uprkos tome u Hrvatskoj za sve koji su dva puta vakcinisani smanjena je valjanost potvrde sa dvanaest na devet meseci.

Nezaustavljivo

Korona se nezaustavljivo širi i u Sloveniji, gde je dnevno više od 10.000 zaraženih. Trenutačno je čak 170.000 slučajeva, a postotak pozitivnih testova je čak 77 odsto. Stanje u bolnicama je sve teže.

Hrvatska je do sada platila veliku cenu u pandemiji, jer je već sada više od 13.000 umrlih od virusa korona. Time je Hrvatska među deset zemalja u svetu koje su imale najviše smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, a i nakon pojave omikrona dnevno umire više od 40 ljudi. Najveće žrtve virusa ipak su penzioneri, pa se njihov broj samo prošle godine smanjio za 18.000, a mnogi su umrli nakon zaraze virusom korona.

- Brojke su zastrašujuće, a prave razmere videćemo tek sledećih godina - kaže epidemiolog Branko Kolarić.

U ovom času najteže je u splitskoj županiji, gde je i najmanje vacinisanih. Zanimanje za vakcinisanje palo je u celoj zemlji, pa se zatvaraju mesta gde su se građani vakcinisali. Uskoro bi trebalo da budu prebrojani i listići za referendum o kovid potvrdama, što bi otvorilo put da se građani u celoj zemlji odrede prema njima, ali i nacionalnom štabu civilne zaštite koji je do sada upravljao krizom u pandemiji.

Zbog velikog broja zaraženih sve je više problema u gradskom saobraćaju u Zagrebu, a gradska čistoća zbog mnogih radnika koji su na bolovanju ne može da obavlja svoj posao.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)