MILANOVIĆEV UDAR NA NATO: Predsednik Hrvatske ne odustaje od stava da nema uplitanja u "Ukrajinu"

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

30. 01. 2022. u 22:45

HRVATSKU još niko nije tražio, a ako traže neka ne dolaze, jer hrvatska vojska neće otići u Ukrajinu, kategoričan je hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je svojim poslednjim izjavama o NATO-u i ukrajinskoj krizi izazvao lavinu reakcija u Hrvatskoj, ali i Evropi. "Hrvatska nikom ništa nije dužna da bi se od nje tražilo da bude ovca koja kolektivno ide na klanje".

МИЛАНОВИЋЕВ УДАР НА НАТО: Председник Хрватске не одустаје од става да нема уплитања у Украјину

Foto AP

Na reakcije koje su mnogi u Hrvatskoj ocenili kao Milanovićevu podršku Rusiji, predsednik odgovara: "Svojim napadačima šaljem poljubac, neka oni idu u Ukrajinu." Milanović je oštro progovorio i o šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grliću Radmanu kojeg je nazvao "mutavim ministrom" i zamerio mu što je otišao u Moskvu na razgovor sa Sergejom Lavrovom.

- Očekivao bih da ode u Moskvu kritikovati Rusiju, a on zvanično pozove Putina u Hrvatsku. Te iste Ruse koje stigmatiziraš i potpuno licemerno im pretiš onda pozivaš u Zagreb.

Na kritike evroparlamentarca Tonina Picule, koji je takođe zamerio Milanoviću stav oko Ukrajine, šef hrvatske države kaže: "Kao da je on bitan, sedi u Briselu i prima 9.000 evra, a ja sam ga tamo poslao."

U Hrvatskoj se nastoji prikazati da Zoran Milanović ne govori u ime države, već da je to njegov lični stav. Iz krugova vladajućeg HDZ-a lansira se teza da je Milanović produžena ruka proruskih stavova i citiraju se reči podrške koje je hrvatski predsednik dobio u ruskim medijima.

Analitičar dr Žarko Puhovski kaže da se ipak radi o "praznoj pušci", jer je Hrvatska već sada povukla 80 od 84 vojnika koji su bili u misiji NATO-a u Poljskoj. Ali, smatra Puhovski, u Hrvatskoj je olako prihvaćena jedna vrsta antiruske histerije koja dolazi iz Vašingtona. "SAD su najagresivnija država sveta koja priča o ruskoj agresivnosti. A Milanović je zapravo otkrio tajnu, a to je da je Hrvatska, u kojoj se političari busaju u prsa kako podržavaju Ukrajinu, u međuvremenu povukla svoje vojnike iz Poljske."

I dok se Milanović našao na "crnoj listi" Kijeva, a Ukrajina traži izvinjenje zvaničnog Zagreba, hrvatski predsednik insistira na tezi da je Ukrajina najkorumpiranija evropska država, koja je, eto, pretekla i samu Hrvatsku.

SAMO USTAŠLUK OSTAO

OD zakonske zabrane ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u Hrvatskoj i dalje nema ništa, a predsednik Jevrejske opštine u Zagrebu, dr Ognjen Kraus kaže da ga premijer ne poziva na razgovor o toj temi.

- Ako se stvari ne reše sada, neće nikada. Radi se o civilizacijskom pitanju, jer "Zig hajl" ili "Za dom spremni" ni u jednoj civilizovanoj državi ne može proći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)