SEVERNA MAKEDONIJA UVOZI POLOVINU STRUJE: Od 1. januara će poskupeti čak 34 odsto!

Novosti online

17. 12. 2021. u 08:44

STANjE energetske krize u Severnoj Makedoniji produženo je do juna, u uslovima kada domaća proizvodnja pokriva samo 50 odsto potreba za električnom energijom.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА УВОЗИ ПОЛОВИНУ СТРУЈЕ: Од 1. јануара ће поскупети чак 34 одсто!

Foto: Depositphotos

Ostatak se obezbeđuje kupovinom na regionalnim energetskim berzama, na kojima cene dostižu i 350 evra po megavat-času.

U sredu je privremeno aktivirana termoelektrana Negotino, koja radi na mazut, a u prethodnih 12 godina je imala funkciju hladne rezerve.

Predsednik makedonske Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimovski najavio je da do 1. januara neće biti promene cene električne energije za domaćinstva, ali ni restrikcija u snabdevanju.

Međutim, prema njegovim rečima, sledeće nedelje biće poznato za koliko će poskupeti električna energija. Neke računice pokazuju da bi povećanje moglo iznositi i do 40 odsto.

RKE je već dobio zahtev EVN Distribucije za povećanje tarife za 100 odsto, zbog velikih gubitaka na mreži i visokih cena na berzama. O ovom zahtevu regulator će takođe odlučiti sledeće nedelje.

Ukoliko bi bio prihvaćen ovaj zahtev EVN-a, konačni račun bi se povećao za 34 odsto.

Do kraja meseca RKE očekuje prijave MEPSO-a i univerzalnog snabdevača EVN Home.

Vlada u Skoplju se već priprema za poskupljenje. Planirano je da se 45.000 najsiromašnijih porodica subvencioniše sa 1.000 denara (16,4 evra) mesečno.

(B92)

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu