ZNAČAJAN NAPREDAK U BORBI PROTIV PANDEMIJE: U Sloveniji odobren lek lagevrio protiv koronavirusa

Tanjug

07. 12. 2021. u 14:00

SLOVENAČKI nacionalni etički komitet odobrio je danas lek "lagevrio" protiv koronavirusa, koji je poznat i pod nazivom molnupiravir.

ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ: У Словенији одобрен лек лагеврио против коронавируса

Foto: Depositphotos

Komitet smatra da lek donosi značajan napredak u borbi protiv pandemije koronavirusa, jer sprečava teški oblik kovida-19 ili smrt, prenosi agencija STA.

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je ovaj lek za lečenje koronavirusa 19. novembra, iako još nije registrovan.

Oralni antivirusni lek, koji je Merk razvio u saradnji sa "Ridgeback Biotherapeutics", namenjen je za lečenje koronavirusa kod odraslih.

EMA savetuje da se njime ne leče trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

Ovaj lek, kako se navodi u preporuci EMA-e, trebalo bi da se uzme pet dana nakon pojave simptoma koronavirusa ili što je pre moguće nakon pozitivnog rezultata testa.

Slovenački nacionalni komitet preporučuje da lekari detaljno informišu pacijente koji ispunjavaju uslove za lek o njegovim svojstvima i mogućim neželjenim efektima.

 - Kada pacijent bude informisan o svemu, treba sam da odluči da li će uzimati Lagevrio ili ne - navodi se u preporuci komiteta.

Pacijent koji pristaje na lečenje novim lekom treba da potpiše saglasnost, a lekar da je parafira do registracije leka, navodi se u preporuci.

Lekarima se takođe savetuje da prate efekte novog leka i potencijalne neželjene efekte za svakog pacijenta posebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)